OMX-terminer | Guide: Börja handla terminer OMX30 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

7 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Terminer

Terminer OMX30 – Guide: Så kan du börja handla OMX-terminer (eller andra indexterminer) 2024

Sidans innehåll

Vill du lära dig mer om terminer? Då har du hittat rätt! Denna guide är för dig som vill skaffa all nödvändig kunskap som behövs för att sätta igång med terminshandel, i synnerhet för index såsom OMXS30. Vi kommer bland annat att gå igenom vad en termin är och vägleda dig genom de första stegen till att börja handla med terminer.

  • Terminskontrakt är avtal mellan två parter för att handla en specifik tillgång, som ett aktieindex eller en råvara, till ett förutbestämt pris vid en framtida tidpunkt.
  • Handel med terminskontrakt fungerar liknande aktiehandel via en nätmäklare där köpare och säljare möts i en orderbok för avslut.
  • OMX-terminer beräknas genom att multiplicera indexvärdet med 100, och avräknas kontant utan en fysisk underliggande råvara vid kontraktets slutdatum.

Oavsett om du är en investerare som vill börja ägna dig åt en ny form av investering eller om du är nyfiken på att förstå terminshandel så är det bara att hänga med!

Tips: I våra stora guide om Daytrading och Swingtrading kan du fördjupa dig mer samt ta del av konkreta strategier för framgångsrik aktiv handel!

Introduktion: Vad är terminer?

Ett terminskontrakt är en överenskommelse mellan två parter om att göra en planerad affär i framtiden för en specifik tillgång, såsom ett aktieindex eller en råvara, till ett avtalat pris i förväg. Handel med terminskontrakt går till på samma sätt som handel med aktier. Det sker via en nätmäklare och det finns en orderbok där köpare och säljare lägger in sin order och kan mötas för avslut.

OMX-terminer följer värdet på OMX, men till skillnad från exempelvis råvaruterminer har de ingen underliggande råvara. I stället sker en kontant-slutavräkning på slutdagen. Värdet på ett terminskontrakt bestäms genom att indexvärdet multipliceras med 100. Om OMX-värdet till exempel är 1056, är kontraktets värde 105 600 kronor.

Lågt säkerhetsbelopp ger kraftfull hävstång

För att investera i en termin måste köparen alltid lägga upp en säkerhetsmarginal. Denna säkerhetsmarginal fungerar som en slags garanti gentemot börsen för att transaktionen ska vara möjlig. Normalt motsvarar säkerhetsbeloppet cirka 10-20 % av det totala värdet på den underliggande tillgången. Det exakta beloppet kan dock variera beroende på vilken börs du handlar på och vad den underliggande tillgången är.

Detta ger innehavaren möjlighet att kontrollera ett betydligt större värde av den underliggande tillgången med hjälp av en relativt liten insättning i form av säkerhetsmarginalen.

Säkerhetsbeloppet ger med andra ord en betydande hävstång. Om du till exempel köper en OMX-termin när OMX-indexet som i vårt tidigare exempel ligger på 1056, har du i själva verket ett innehav med ett värde på 105 600 SEK i din depå, trots att du bara har låst upp en mindre del av detta belopp i form av säkerhetsmarginalen.

Tips: Om du vill fördjupa dig mer kring handel med hävstång, samt olika typer av hävstångsprodukter, rekommenderar vi får guide om Hävstångshandel.

Vad är skillnaden mellan forwards och futures?

Det finns två primära kategorier av terminskontrakt, som brukar benämnas som "forwards" och "futures". Deras skillnad ligger i avräkningstillfället, vilket är vinsten eller förlusten som uppstår mellan kontraktsinnehavaren och kontraktets utställare under avtalstiden.

Vanligtvis inkluderar en termin med underliggande tillgångar som aktieindex, oftast så kallade "futures". Detta innebär att avräkning sker dagligen. OMXS30-terminen är ett bra exempel på en termin som fungerar på detta vis. Det innebär att eventuell vinst eller förlust justeras dagligen mellan kontraktsköparen och kontraktsförsäljaren. Om du äger en OMXS30-termin och OMXS30-indexet stiger kommer en summa sättas in på ditt konto vid dagens slut. Tvärtom, om OMXS30-indexet minskar, kommer det dras pengar från ditt konto.

Å andra sidan har "forwards" en avräkning endast vid kontraktets slutdatum. Då sker överföringen av skillnaden mellan marknadspriset och det tidigare överenskomna terminspriset genom betalning på det specifika datumet. Stockholmsbörsen använder sig i dagsläget av forwards för aktieterminer och futures för indexterminer.

OMXS30 – OMX Stockholm 30

OMXS30 är ett aktieindex som representerar de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen och ofta används som en indikator för hur den svenska marknaden presterar.

Gå lång eller kort


I samband med terminshandel kan man ”gå lång” eller “gå kort”, vilket har att göra med hur man tror att den underliggande tillgången kommer att prestera. Att gå lång innebär att man tror att tillgången kommer att stiga, exempelvis att OMXS30-indexet kommer att öka, medan att gå kort innebär att man tror att den underliggande tillgången kommer att minska i värde.

Genom handel med OMX-terminer kan du alltså både tjäna pengar när börsen går upp och när börsen går ner. Det finns flera verktyg för att förutspå hur börsen eller en annan typ av underliggande tillgång kommer att prestera, det kan röra sig om allt från att göra tekniska analyser till att bilda sig en uppfattning genom omvärldsanalys.

Var kan man handla med terminer?

Det finns ett flertal plattformar som erbjuder möjlighet till terminshandel. Nedan listar vi två av dessa som är smidiga att komma igång med.

IG

IG är världens största tradingplattform och har fysiska kontor i 17 länder, varav ett finns i Sverige. Skillnaden mellan att handla med indexterminer hos exempelvis den svenska nätmäklaren Avanza och IG är att du hos IG inte handlar den faktiska terminen utan istället en CFD (Contracts for difference) där terminen är den underliggande tillgången. Vill du handla exempelvis OMXS30 så heter motsvarande instrument hos IG istället Sverige30.

IG utmärker sig genom att erbjuda generösa öppettider för handel. Istället för att följa börsens vanliga öppettider kan du hos IG handla både efter och innan ordinarie börsöppettider på veckodagar, samt även på helger vilket är populärt.

Tips: Fördjupa dig gärna mer om IG tradingmäklare samt CFD-trading via våra guider.

Avanza

Avanza är Sveriges största nätmäklare och erbjuder en stabil plattform med snyggt gränssnitt där du kan investera i allt från aktier till terminer. Det är helt gratis att komma igång på Avanza och att skapa ett konto tar inte mer än fem minuter.

För att komma igång med terminshandel öppnar du ett konto och sen genomför du ett kortare kunskapstest i plattformen som intygar att du har kunskaper nog för att handla denna typ av derivatinstrument. Därefter kan du sätta in pengar och komma igång med din terminshandel.

Hur kommer man igång med terminshandel?

Det är smidigt att komma igång med terminshandel. När du fått ordentlig förståelse för hur handeln fungerar, hur det dras pengar, samt hur riskerna ser ut, exempelvis när det kommer till att använda sig av hävstång, så kan du komma igång genom att följa dessa steg:

1. Välj en plattform

Välj en passande plattform att handla på. Vi föredrar som tidigare nämnt IG eller Avanza men det viktigaste är självklart att plattformen passar dina krav och önskemål.

2. Öppna konto

Det tar oftast bara några minuter att öppna ett konto hos en nätmäklare. Processen består generellt sett av att besvara ett antal frågor samt att verifiera sig med bank-ID.

3. För över pengar

För att börja investera behöver du givetvis ha pengar på kontot. De flesta plattformar erbjuder ett flertal möjligheter för att sätta in pengar, från traditionella banköverföringar till att föra över från E-plånböcker såsom Paypal.

4. Börja handla

När pengarna landat på kontot är det bara att börja handla med terminer, exempelvis OMX. Gör en ordentlig analys och glöm inte att aldrig investera pengar du inte har råd att förlora. Svårare än så är det inte att sätta igång!

FAQ – Vanliga frågor och svar om terminshandel

Hur handlar man med terminskontrakt?

När det kommer till den praktiska delen av handeln så köper eller säljer man en termin på börsen på liknande sätt som aktier handlas. Det finns en orderbok för exempelvis terminer för OMX där köpare och säljare lägger in sina ordrar och kan mötas för avslut.

Vad kostar det att handla med terminskontrakt?

Vid handel med terminskontrakt betalar du courtage och clearingavgifter. Courtaget kan variera beroende på den specifika mäklaren du väljer att handla genom. Både courtaget och clearingavgiften ska betalas både vid inköp och försäljning av ett terminskontrakt.

Vad betyder hävstång?

Hävstång innebär inom finans och investeringar att du använder en mindre mängd kapital (ofta i form av lån eller säkerhetsmarginal) för att spekulera i en mycket större mängd ekonomiskt värde. Det gör det möjligt att öka både den potentiella vinsten och risken för förlust i en investering. Hävstången mäts vanligtvis som en andel eller en multiplikator, och den anger hur mycket större din position är jämfört med den kapitalmängd du faktiskt investerat.

Om du till exempel har en hävstång på 10:1, betyder det att du kan kontrollera 10 gånger mer värde än din ursprungliga investering. Om du investerar 1 000 sek med en hävstång på 10:1, kan du kontrollera positioner värda upp till 10 000 sek.

Vad är skillnaden mellan en termin och en option?

En option är i grunden möjligheten till att göra en viss affär vid en viss tidpunkt om situationen är till din fördel. I utbyte mot denna möjlighet betalar du en premie i förväg. Terminer är en form av kontrakt där du förbinder dig att fullfölja ett avtal på dess slutdatum och ingen ekonomisk transaktion inträffar förrän vid denna tidpunkt.

Vad betyder rullning?

När ett terminskontrakt löper ut måste handlare besluta om de vill fortsätta sin position genom att "rulla över" till ett nytt kontrakt med ett senare utgångsdatum. Handlare kan välja att rulla över sin position genom att sälja det närliggande kontraktet och samtidigt köpa ett nytt kontrakt med ett senare utgångsdatum.

Vilka typer av terminer kan man handla med?

Det finns ett antal typer av terminer man kan handla med, bland annat följande:

Aktieterminer: Baserade på aktier för att spekulera i aktiekursrörelser.
Indexterminer: Kopplade till aktieindex för att satsa på aktieindex såsom OMXS30.
Råvaruterminer: Kopplade till prisförändringar på fysiska råvaror som olja, guld, vete, etc.
Valutaterminer: Används för att spekulera i valutakursrörelser.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader