Plejd: Rapportkommentar Q3’23 - Kalqyl - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Aktieanalys

Plejd: Rapportkommentar Q3’23 - Kalqyl

{newsItem.title}

Plejds nettoomsättning för det andra kvartalet 2023 uppgick till 119,9 MSEK, en ökning med 22,9 % y-o-y. EBIT-marginalen sjönk från 15,0 % till 5,1 % jämfört med samma period föregående år, vilket innebar att EBIT minskade från 14,6 MSEK till 6,1 MSEK. Den minskade lönsamheten var hänförlig till en svagare bruttomarginal som en följd av lanseringen av den nya produktkategorin samt att kostnadsmassan ökade mer än försäljningen.


Stabil tillväxt

Trots det svaga makroekonomiska läget uppvisade Plejd en hög tillväxt i nettoomsättning om cirka 23 procent, där den nya produktkategorin var en stark bidragande orsak. Installationstillväxten var något lägre med cirka 17 procent, och differensen förklarades av en god försäljning i slutet av kvartalet då grossisterna bygger upp lager inför det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet. I den positiva vågskålen ser Plejd god efterfrågan på de nya armaturerna, där efterfrågan är större än leveransförmågan i nuläget.


Lägre lönsamhet och ansträngd likviditet

Den lägre lönsamheten i kvartalet var främst en effekt av en svagare bruttomarginal för de nya armaturerna i Plejds nyligen lanserade produktkategori. Detta ledde till ett lägre resultat, vilket i kombination med en stor andel kundfordringar ledde till ett svagt kassaflöde i kvartalet. Likviditeten är nu ansträngd och bolaget finansierades med utnyttjande av checkkredit i kvartalet. Enligt VD Esfahani ska checkkrediten räcka tills Plejd återigen kan finansiera sig med eget kapital.


Outlook

Vår positiva långsiktiga syn på Plejd kvarstår, men vi reviderar ner våra estimat framåt. Vi har fortsatt tilltro att de nya produktsläppen kommer vara en tillväxtdrivare framöver, som i kombination med en stabiliserad kostnadsbas kommer leda till en förbättrad lönsamhet. Blir lanseringen av armaturserien inte lyckad kommer detta ha stor negativ inverkan på tillväxten framåt, vilket är en risk att ta hänsyn till.

Länk till analysen i sin helhet: https://kalqyl.se/uppdatering-plejd-q323

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Plejd

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Om aktien Plejd

Senaste nytt