Aktieanalys

{newsItem.title}

Swedish Stirling: Första BLOK levereras innan årsskiftet - Analysguiden

Swedish Stirling har färdigställt produktionslinjen i Sibbhult och projektfinansiering för PWR BLOK i Sydafrika är godkänd. Första BLOK leverans förväntas under året.

Fokus på Sydafrika – leverans av sex PWR BLOK innan årsskiftet
Swedish Stirling har under första kvartalet framgångsrikt färdigställt sin produktionslinje man påbörjade i slutet av 2021 i Sibbhult, vilket ökar kapaciteten och tillförlitligheten i produktionen. Bolaget lämnar också en tydligare leveransprognos i samband med detta. Man avser producera och leverera minst sex PWR BLOK till Lion Smelter i Sydafrika. Man kommer därefter successivt att öka produktionen.

Godkänd finansiering med bank
Värt att åter nämna är att Swedish Stirling under första kvartalet säkrade upp projektfinansering för PWR BLOK i Sydafrika via The Industrial Development Corporation of Africa (”IDC”). Innebörden är att man fått sin produkt analyserad och godkänd för lånefinansiering och därmed ökar bolagets möjligheter att finansiera sin expansion på bästa sätt. Finansieringen uppgår till ca 96 MSEK för installation av bolagets första större kommersiella projekt med PWR BLOK hos Lion Smelter i Sydafrika.

Planerna fortgår också med att utge preferensaktier till ett värde av 130 MSEK vilket gör att man kan finansiera produktionen av PWR BLOK i Sydafrika och Europa på upp till 40 MW inklusive de 10 MW som redan är avtalade med Glencore. Bolaget har under kvartalet även fått bekräftat att man erhåller utsläppsrätter motsvarande de 80 000 ton CO2/år installationen hos Lion Smelter genererar samt indikationer på att de går att registrera hos FN:s organ FCCC. Detta skulle då erhålla ett konkret värde antingen i form av att de säljs vidare alternativt inkluderas och cancelleras som en del i preferensaktien. Investerarna kan då klimatkompensera sig genom en investering i preferensaktien och bolaget erhåller därmed en mer förmånlig finansiering.

Sänker värderingsspann på grund av ökad riskpremie
Vi behåller våra prognoser då bolaget håller sin tidsplan men kommer justera ned det långsiktiga värdet på grund av ökat avkastningskrav som en konsekvens av ökade räntor. På 12–18 månaders sikt bedömer vi värdet till 18–20 kr (28-30 kr) per aktie.

Länk till analysen i sin helhet: https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-swedish-stirling-forsta-blok-levereras-innan-arsskiftet

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Swedish Stirling

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Swedish Stirling

Senaste nytt