Så kan du maximera din avkastning – med 3 enkla knep
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så kan du maximera din avkastning – med 3 enkla knep

Så

Om du kommit igång med ditt sparande och redan har koll på ränta-på-ränta, diversifiering och andra grundläggande begrepp finns det fortfarande några knep kvar att ta till för att maximera din avkastning. Här kommer tre tips på enkla åtgärder som kan hjälpa dig att förbättra ditt långsiktiga sparande.

Många svenskar har en god grundförståelse för hur man bör investera sina pengar. Ändå missar förvånansvärt många att de kan få ännu högre avkastning på sitt kapital med bara några få, enkla justeringar i sitt investeringsupplägg.

Är du en av dem? Ingen fara, vi har samlat några bra tips här.

1. Välj en nätmäklare som erbjuder courtagefri handel

Courtageavgifter äter upp delar av dina investeringar både vid köp och försäljning. Ett effektivt sätt att optimera sina investeringar är att se över kostnaderna. Välj en nätmäklare med låga avgifter och en lättförståelig prisbild.

När du handlar courtagefritt innebär det att du har 0 procent i avgift när du köper eller säljer aktier – men observera de nätmäklare som endast har det som ett tidsbegränsat erbjudande eller bara upp till ett visst belopp (om du går över den begränsningen så kommer det att börja kosta).

Freetrade erbjuder courtagefri handel och en av marknadens lägsta valutaväxlingsavgifter.

2. Byt fonder mot ETF:er

Är du fortfarande relativt ny inom investeringar och vill hitta ett enkelt sätt att diversifiera din portfölj utan att avkastningen äts upp av dyra fondavgifter? Då är ETF:er ett bra alternativ!

ETF:er är börshandlade fonder vilket innebär att de fungerar ungefär som en fond på det vis att en ETF består av flera sammansatta aktier, men att de precis som det låter handlas direkt via börsen med transparent prissättning och inte bara handlas en gång per dag till ett okänt pris. ETF:er kan sägas vara ett mellanting mellan aktier och fonder – de har oftast lägre avgifter än fonder, men har fortfarande fördelen med diversifiering som fonder ger.

3. Handla med fraktioner

När man handlar i tex amerikanska aktier märker många ganska snabbt att det kan bli svårt att skapa en god diversifiering då många stora bolag har dyra aktier, alltså att priset för en enskild aktie är högt. Ett smart sätt att komma runt detta är att köpa fraktioner, mindre andelar, av dyra aktier.

Om du exempelvis vill ha ett månadssparande i Amazon eller Tesla behöver du betala ett relativt högt pris per aktie och månad, men om du köper en fraktion av en aktie kan du välja själv hur mycket du vill investera per månad och ändå välja din tilltänkta aktie. Det tillåter dig att skapa en mer diversifierad portfölj eftersom du kan lägga en mindre summa per aktie och därför ha råd att köpa fler aktier.

Freetrade erbjuder courtagefri handel och kommer alltid att göra det. Där kan du även handla med ETF:er samt fraktioner i amerikanska aktier.

Välj en trygg nätmäklare

Investera tryggt och smart. Freetrade Europa AB har kontor i Sverige, Stockholm, en svensk organisation och regleras av Finansinspektionen, omfattas av det statliga investerarskyddet samt använder BankID för inloggning. Freetrade omfattas även indirekt avinsättningsgarantin, eftersom samtliga kundmedel som tas emot placeras på kundmedelskonton hos SEB och Swedbank, vilka direkt omfattas av insättningsgarantin.

Om Freetrade: Freetrade lanserades 2018 och har idag drygt 1,6 miljoner användare, vilket gör dem till en av de största aktiemäklarna i England. Freetrade är och kommer alltid vara courtagefria och blev utsedda till Best online trading platform av Smart Money People 2023. Freetrade regleras av Finansinspektionen och allt kundkapital täcks av Insättningsgarantin.

Investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt