Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Därför

Därför ska du månadsspara regelbundet – Kraften i ränta-på-ränta

Varför är månadssparande i fonder en vinnarstrategi på sikt? Att spara i fonder kräver långsiktighet. Även små procentuella förändringar blir stora skillnader över tid. Men det kräver uthållighet. Att förutse toppen eller botten för ett värdepapper är näst intill omöjligt, därför är det en förutsättning att investera över tid och välja fonder som har en anpassad risk.

När du investerar dina pengar i fonder eller aktier kan pengarna växa, och det gör de genom att du får ränta eller avkastning. Ränta-på-ränta-effekten gör att pengarna växer snabbare eftersom du helt enkelt tjänar ränta på redan intjänad ränta.

Ränta-på-ränta-effekten innebär att du får avkastning på ditt sparade belopp plus intjänad ränta – och på det sättet växer pengarna exponentiellt. Det brukar ofta kallas snöbollseffekt och gör att även små belopp på sikt kan växa till stora summor.

Så här maximerar du ränta-på-ränta-effekten

1) Ett långsiktigt mål ger bättre avkastning

Sätt ett långsiktigt mål för ditt sparande. Realistiska mål anpassade efter dina omständigheter är enklast att uppfylla. Alla framgångsrika investerare, med få undantag, har haft en mycket långsiktig plan med sitt sparande och sina placeringar.

2) Investera regelbundet

Det ideala hade varit att köpa när aktiemarknaden är i bottenläge och sälja när den är på topp. Många sparare väljer att köpa mer när börsen går upp och säljer när den gått ner. Men om man istället köper regelbundet kommer vinsterna och förluster att jämnas ut, vilket medför en lägre risk. Månadssparande är således ett bra sätt att både sprida sina risker samt ta del av ränta-på-ränta-effekten.

3) Håll koll på avgiften

Effekten av någon procents skillnad i avgift är långt mycket större än vad man kan tro. 1 procent högre avgift kan ge dig 25 procent lägre avkastning eller vinst. Om du sparar 2 000 kr i månaden under 20 år med börsens genomsnittliga avkastning på 8 procent, så är det stor skillnad på ditt slutliga sparande om du betalar 1,4 eller 0,4 procent i avgift.

Med en låg avgift får du ut så mycket som möjligt av ränta-på-ränta och ger dina pengar möjlighet att växa.

4) Sitt still i båten

Att vara långsiktig i sitt sparande och sitta still i båten under turbulenta tider kan kännas som ett uttjatat tips, men samtidigt lika aktuellt. När det kommer till sparande på börsen är det viktigt att tänka långsiktigt. Hittills har det vinnande konceptet varit månadssparande och att sprida risken. Att spara i börsens upp- och nedgång är en framgångsfaktor, men det är betydligt enklare att vara långsiktig i teorin än i praktiken. Att vara långsiktig handlar om att fortsätta spara och inte agera på plötsliga händelser.

Tvärtom vad man kan tro, så är det börsen svängningar som gör störst nytta för ditt långsiktiga sparande. Den som vill få ut mer av sitt sparande och har en långsiktigt sparhorisont kan ha en fördel av svängningar. Historien talar sitt tydliga språk. Ett ökat sparande efter en större nedgång på börsen kommer med stor sannolikhet att höja portföljens totala avkastning över tid.

5) Välj rätt aktör

Se till så att du väljer en aktör som är oberoende i valet av fonder. Det gör att urvalet av fonder blir bredare och gynnar dig som kund i första hand.

*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

Läses av andra just nu

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.