5 tips: Så får du koll på ekonomin inför sommaren – "många kämpar"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

5 tips: Så får du koll på ekonomin inför sommaren – "många kämpar"

5

Sommarsemestern närmar sig och många står inför utmaningen att få budgeten att räcka till alla utgifter. För att undvika ekonomisk stress har Finansinspektionen (FI) tagit fram fem tips som kan hjälpa dig att få ordning på ekonomin inför sommarens äventyr.

  • Sätt upp en realistisk sommarbudget baserat på förra årets utgifter.
  • Undvik att ta lån för att finansiera semestern.
  • Förhandla med banken för bättre räntor och se över fasta kostnader.

Planera din budget

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, understryker vikten av att se över sina ekonomiska utgifter inför sommaren. Genom att analysera förra sommarens utgifter kan man skapa en realistisk budget för årets semester.

"För att slippa oroa dig för oförutsedda utgifter och få koll på ekonomin inför sommaren kan det vara bra att se över dina utgifter från förra året och sätta upp en sommarbudget utefter det," säger Langemark i Finansinspektionens rapport inför sommaren.

Undvik lån och se över fasta utgifter

Det första och kanske viktigaste rådet från FI är att undvika att ta lån för att finansiera semestern. Höga räntor och avgifter kan snabbt göra semestern mycket dyrare än planerat. Istället bör man se över sina fasta utgifter som bolån, försäkringar och elavtal.

Genom att jämföra genomsnittsräntan med andra banker och aktivt förhandla kan man ofta sänka sina kostnader betydligt. "Vi kan i våra undersökningar se att det lönar sig att vara aktiv och förhandla!" säger Langemark.

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Börja spara tidigt – här hittar du bästa sparräntan

Trots att sommaren närmar sig är det aldrig för sent att börja spara. En liten månadsavsättning kan bli ett välkommet tillskott när semestern väl är här. Det är viktigt att välja ett sparkonto med hög ränta och insättningsgaranti för att maximera avkastningen på sparandet, avslutar Finansinspektionen.

Tabellen från Compricer nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.  Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

På Börskollen ser vi att en välplanerad ekonomi kan göra stor skillnad för hur man njuter av sin semester. Genom att följa dessa tips kan du minska din ekonomiska stress och verkligen koppla av under sommarens ledighet. Vi tipsar också om våra guider Tjäna extra pengar och Spara pengar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt