Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

7

7 tips för att öka elevernas intresse för privatekonomi och sparande på börsen

Ekonomisk bildning i dagens samhälle kan inte underskattas. Många ungdomar står inför den skrämmande uppgiften att ta sina första steg inom ekonomin utan klar insikt eller vägledning.

Vilarare.se berättar att en alldeles för stor del av Sveriges ungdomar känner att de saknar tillräcklig kunskap inom privatekonomi.

Varför är privatekonomi och börsintresse viktigt för unga?

Utöver Anna-Karin Hallonsten, skribent för Vilarare.se, åsikter och kommentarer i artikeln här ovanför så säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogdens skuldsaneringsenhet, till Vilärare.se:

”Vi ser en kraftig ökning av antalet unga personer som ansöker om skuldsanering och för oss är det tydligt att många hamnar i våra register på grund av okunskap och dålig ekonomisk uppfostran. Dagens ungdomar får pengar, men ingen – eller väldigt dålig – utbildning.”

Det är helt enkelt tydligt, vi behöver lära våra barn och ungdomar om privatekonomi på ett tidigare plan i livet.

Förståelsen för pengars värde

För många unga kan pengar tyckas som något man bara spenderar. Men genom att förstå vikten av investeringar kan de se pengar som ett verktyg för framtiden.

Att investera tidigt kan utnyttja kraften i ränta-på-ränta, vilket i huvudsak innebär att dina pengar kan växa exponentiellt över tid. Men tid är en av de viktiga faktorerna och därav behöver utbildning inom ämnet ske tidigt i livet.

Förbereda för framtiden

Livets oförutsägbarhet gör att en ekonomisk buffert blir oerhört viktig. En sådan buffert kan hjälpa unga vuxna att navigera genom oväntade utgifter utan att behöva gå in i skuld.

Självständighet och ansvar

Att förstå ekonomi kan ge ungdomar de verktyg de behöver för att bli ekonomiskt självständiga. Med kunskap kan de undvika skuldfällor och göra kloka ekonomiska beslut.

Hur kan skolor öka intresset?

Om vi tittar på det från skolans håll så finns det ett par saker som skolan kan göra för att påbörja en utbildningsplan och framförallt ett intresse.

Genom att ge eleverna både en intressant start för privatekonomi kan leda till ökat intresse där varje individ själva tar sig an att lära sig mer om både privatekonomi och investeringar.

Integrera i läroplanen

Genom att inkludera privatekonomi i skolans läroplan kan eleverna få en grundlig förståelse för ämnet från en ung ålder. De kan lära sig allt från grunderna i budgetering till mer komplexa ämnen som skatter och löneförhandlingar.

Praktiska övningar

Det är genom praktisk erfarenhet som de flesta av oss lär oss bäst. Skolor kan erbjuda rollspel där eleverna spelar vuxna för en dag, hanterar en budget, betalar räkningar och sparar.

Simulerade börsspel kan också introducera eleverna till världen av aktiehandel och investeringar. Varför inte testa att spela t.ex. brädspel som Börsen eller Finans för att eleverna ska få en känsla av vad det hela handlar om.

Lär eleverna att tjäna pengar genom klassförsäljningar

Genom att organisera klassförsäljningar lär sig eleverna värdefulla lektioner i försäljning, prissättning och marknadsföring. De får också en smak av entreprenörskap och vad det innebär att tjäna pengar på egen hand.

Det anser vi är en mycket viktig del i att skapa intresse och hunger efter att tjäna pengar på riktigt.

Börskollen har tidigare intervjuat entreprenören och egenföretagaren Anton Gustafsson. Anton är numera delägare i bolaget Finsmakarna Norden AB som hjälper klasser att tjäna pengar. Vi valde därför att höra av oss till Anton för att ställa ett par frågor kring klassförsäljningar.

Anton Gustafsson, delägare i Finsmakarna Norden AB som arbetar med klassförsäljning och lagförsäljning.

Vilka är de största fördelarna med att låta klassen genomföra en klassförsäljning?

“Det kan vara mycket individuellt från elev till elev. Men framförallt ger man eleverna chansen att utveckla ett sinne för att tjäna pengar för att nå ett mål. Oavsett om det är för att kunna åka på en klassresa, till en studentfest eller t.o.m. en utlandsresa med klassen,” säger Anton.

Hur mycket pengar kan en klass tjäna genom en klassförsäljning?

“Rekordet bland skolklasserna vi har hjälpt resulterade i hela 42.000 kr till klasskassan. Med det sagt så är det mer normalt att en klass med motiverade elever tjänar runt 15.000-25.000 kr.”

Hur kommer det sig att du valde att investera i den här branschen?

“Jag är vän med grundaren av Finsmakarna Norden AB, Conny Törngren, sedan tidigare. Han hörde av sig och frågade om jag ville investera i bolaget och sköta den biten jag är bra på, dvs hemsidan och sökmotoroptimering. Jag vet dessutom hur duktig företagare Conny är och ville göra något tillsammans med honom. Vi är på god väg att bli en av de största aktörerna i Sverige när det gäller försäljning till klasser och lag.”

Hur kommer en förälder eller klassansvarig i kontakt med er om de läser det här och blir intresserade av att komma igång?

“Bolaget heter Finsmakarna Norden AB och vi driver två olika varumärken som hjälper er att tjäna pengar till klassen, Finsmakarna och Fikakassan. Besök någon av hemsidorna så hjälper vi er klass att komma igång.

Pengarna som klassen tjänar ihop används i vanliga fall till klassresor och klasskassan - men varför inte göra något annorlunda och använda pengarna till att skapa intresse för investeringar?

“Rolig idé! Som ni vet så har jag själv ett stort intresse för att tjäna pengar och sedan investera dessa på bland annat börsen. Det hade kunnat vara ett både kul och givande projekt att få klassen att investera pengarna tillsammans.”

Gästföreläsare och utflykter

Att bjuda in föreläsare från finansvärlden eller att organisera utflykter till lokala banker kan ge eleverna en unik inblick i den verkliga världen av ekonomi.

Kontakta gärna Unga Aktiesparare och deras närmaste kontor för att se över möjligheten att anordna något för klassen.

Hur kan föräldrar bidra?

Skolan kan bidra med en stor del för att skapa intresse och kunskap, men även du som förälder behöver hjälpa till hemifrån.

Genom att diskutera, sätta villkor och få dina barn att gilla känslan av att tjäna pengar - men givetvis även att respektera pengarna - så kan ni komma riktigt långt tillsammans.

Här är ytterligare ett par tips för att komma igång:

Ge en veckopeng med villkor

Genom att ge barn en veckopeng kan föräldrar lära dem grunderna i budgetering och sparande. Detta kan vara en utmärkt introduktion till konceptet att hantera pengar.

Diskutera pengar öppet

Föräldrar bör uppmuntra öppna diskussioner om pengar och ekonomi inom familjen. Detta kan inkludera allt från familjens budget till sparande och investeringar.

Praktiska verktyg

Föräldrar kan introducera sina barn till sparappar och andra digitala verktyg som hjälper dem att förstå och hantera sina pengar bättre.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt