94 % väljer rörlig boränta – SBAB: vore "ekonomiskt rationellt för fler att binda"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

94 % väljer rörlig boränta – SBAB: vore "ekonomiskt rationellt för fler att binda"

94

Majoriteten av SBAB:s nya bolånekunder valde att ha rörlig ränta på sina lån i mars, trots att bundna räntor var lägre. Detta tyder på att många förväntar sig att räntorna kommer att sjunka ytterligare. Hushållen lockas inte att binda räntan trots att den bundna räntan nu är lägre än den rörliga.

  • 94 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta i mars.
  • Endast 3 procent valde att binda sina lån.
  • Andelen som valt rörlig ränta har varit stabil sedan december 2022 trots att bundna räntor sjunkit påtagligt i relation till de rörliga.

Under mars månad valde 94 procent av SBAB:s nya bolånekunder rörlig ränta, skriver den statliga banken i en färsk uppdatering. Endast 3 procent valde att binda sina lån, medan resten valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta. Detta trots att bundna räntor under samma period sjunkit påtagligt i relation till de rörliga.

Historiskt hög andel väljer rörlig ränta

Andelen som valt rörlig ränta har legat relativt stabilt mellan 89 och 96 procent sedan december 2022. Det är en exceptionellt hög nivå ur ett historiskt perspektiv. Enligt Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB, kan detta delvis förklaras av att många upplever att de redan betalat ett högt pris under ränteuppgången och därför inte vill missa en potentiell nedgång genom att binda räntan.

"Att 9 av 10 valt rörlig ränta sedan slutet av 2022 kan vara en följd av att många sedan dess upplevt att det varit ”för sent” att binda räntan. De som inte band före eller i början av ränteuppgången har fått betala ett högt pris. De kanske upplever att de varit med på den stora uppgången och därför inte också vill missa en potentiell nedgång genom att binda räntan. En känsla som stundom kan ha trumfat att det trots allt hade kunnat vara ekonomiskt rationellt för fler att binda räntan", säger Linda Hasselvik.

Relativt låg merkostnad att binda

SBAB:s senaste Boräntenytt, som publicerades den 21 mars, beräknar den genomsnittliga 3-månadersräntan och jämför den med bundna räntor med räntebindningstider från ett år upp till fem år. Givet prognosen förväntas merkostnaden för de som väljer att binda i ett till tre år jämfört med de som väljer att ha rörlig ränta vara cirka 0,2–0,3 procentenheter. Om man däremot binder på fyra eller fem år förväntas motsvarande premie sjunka till 0,1 procentenheter.

"Givet vår prognos är merkostnaden för att binda bolånen nu på fyra eller fem år inte mer än 0,1 procentenheter. Det är en relativt låg kostnad, utifrån ett historiskt perspektiv, för den trygghet som bundna lån kan innebära", avslutar Linda Hasselvik.

Läs även: Alla storbanker räknar nu med sänkning i maj – men vad kan stå i vägen?

Jämförelse: Här hittar du lägsta boräntan idag

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Vi på Börskollen rekommenderar alla låntagare att noggrant överväga sina ränteval och att följa utvecklingen på bolånemarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt