Alla storbanker räknar nu med sänkning i maj – men vad kan stå i vägen?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Alla storbanker räknar nu med sänkning i maj – men vad kan stå i vägen?

Alla

Den svenska inflationen bromsade in mer än beräknat i mars, vilket har lett till att alla storbanker nu förväntar sig att Riksbanken kommer att sänka räntan redan i maj. Handelsbanken, som tidigare hade förutspått en räntesänkning i juni, har nu ändrat sin prognos till maj. Men vad kan egentligen förändra denna bild?

  • Svenska inflationen bromsade in mer än väntat i mars vilket riktat fokus mot Riksbanken och den kommande räntesänkningen.
  • Handelsbanken har ändrat sin prognos och förväntar sig nu en räntesänkning redan i maj.
  • SEB lyfter fram den svaga svenska kronan som en osäkerhetsfaktor inför Riksbankens kommande räntesänkningar.

Inflationen lägre än väntat

Inflationen i mars var lägre än vad flera storbanker förutspått. Handelsbanken, som tidigare hade förutsett en räntesänkning i juni, har nu ändrat sin prognos och förväntar en räntesänkning redan i maj.

KPIF-inflationen föll till 2,2%, vilket var under alla förväntningar. Bankerna hade räknat med en inflationstakt på 2,5%-2,6%, medan Riksbanken hade förväntat sig 2,7%.

Osäkerhetsfaktorer att beakta

Vid Börskollen följer vi noga utvecklingen och kan konstatera att det finns vissa osäkerhetsfaktorer att ta i beaktande inför en eventuell räntesänkning. SEB uppmärksammar den svaga svenska kronan som en potentiell risk.

"Den svaga kronan kommer sannolikt att fortsätta vara en osäkerhetsfaktor, men efter dagens låga notering har ribban för när växelkursen ska förhindra en sänkning i maj höjts betydligt", skriver SEB i en kommentar och får medhåll från Handelsbanken;

"Det kan låta lovande, men en rad globala inflationsindikatorer har vänt och stiger, SEK har försvagats trendmässigt i år och prisbildningsindikatorer tyder på att 'beteendet' ännu inte normaliserats", skriver man.

Läs även: "Styrkebesked från bomarknaden" – Skatteverkets bästa tips vid bostadsdeklaration

Försiktig räntesänkning förväntas

Trots osäkerhetsfaktorer håller Handelsbanken fast vid synen att Riksbanken kommer att sänka räntan försiktigt och inte vid varje möte. Även SEB förutspår en gradvis räntesänkning och menar att bankens tidigare prognos om en andra sänkning redan i juni sannolikt var för aggressiv om den nuvarande trenden för kronan fortsätter.

Så hittar du bästa boräntan idag

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt