Akelius efter stoppat köp: Ambitioner kvarstår
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Akelius efter stoppat köp: Ambitioner kvarstår

Akelius

Mångmiljardären Roger Akelius köp av skolkoncernen Academedia har stoppats – säljaren Mellby Gård har ångrat sig efter den senaste tidens uppmärksamhet kring affären, skriver Dagens industri.

– Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till tidningen.

Roger Akelius säger i en skriftlig kommentar till TT att Rune Andersson (Mellby Gårds grundare, red anm) och Johan Andersson ringde honom och föreslog att affären ska återgå.

"Rune och Johan är mina vänner så svaret var enkelt. Mina ambitioner att utveckla pedagogik står kvar. Men de presenterar jag senare i ett helt annat sammanhang", skriver Akelius.

Värd 1,7 miljarder

I uttalandet riktar han även en känga till dem som kritiserat hans förslag att stoppa aktieutdelningen i Academedia, och tar några exempel:

"Några skrev: Skolan och dess miljö är redan utmärkt. Utdelning på aktier från skattefinansierade skolor är viktigare än barnens och lärarnas utveckling".

Akelius Foundation skulle ursprungligen ha förvärvat hela Mellby Gårds innehav i Academedia till ett värde av nästan 1,7 miljarder kronor, men i och med att avtalet inte fullföljs är Mellby Gård fortsatt största ägare med 24,4 procent av aktierna i Academedia.

Kritik från investerare

Roger Akelius uppgav i samband med att affären blev känd tidigare i veckan att han ville förändra skolan i grunden. Förslaget att stoppa utdelningen har lett till kritik från investerare och kursras för Academedias aktie.

Akelius föreslog även att Academedia skulle få tillåtelse att ta betalt av föräldrar för att deras barn skulle gå i dess skolor – för att så småningom kunna tjäna pengar. Förslaget har avfärdats av såväl Friskolornas riksförbund, som Socialdemokraterna och skolminister Lotta Edholm (L).

Fakta: Academedia

Academedia är norra Europas största utbildningsföretag och har verksamheter i Sverige, Norge, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Polen.

Totalt driver Academedia mer än 700 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Närmare 200 000 elever går i de olika skolorna och företaget har omkring 18 800 anställda.

Källa: Academedia

Källa: Erik Widmark/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AcadeMedia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt