Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Allt

Allt fler hushåll vill slippa amortera - ökning på flera hundra procent

Ett växande antal svenska hushåll söker lättnader i sina amorteringskrav på grund av faktorer som föräldraledighet och höga räntor, enligt en rapport i Dagens industri. Trots detta visar en undersökning att majoriteten av hushållen inte har för avsikt att ansöka om lättnader.

Enkäten, som genomfördes av Demoskop på uppdrag av SEB, visade att hushållens syn på amorteringslättnader var splittrad. Under november månad svarade en majoritet att de inte har för avsikt att fråga sin bank om de kan få en tillfällig lättnad i sin amorteringstakt. Trots detta, hade 5 procent redan ansökt och 16 procent planerade att göra det.

Stränga regler för amorteringslättnader

Enligt gällande regelverk krävs det att man uppvisar särskilda skäl och en betydande försämring av sin privatekonomi för att beviljas en tillfällig lättnad i sina amorteringskrav. Acceptabla skäl kan vara inkomstförlust på grund av arbetslöshet eller sjukdom, eller stigande elkostnader.

Ökning i antal ansökningar om amorteringsfrihet på flera hundra procent under 2023

Ansökningar om amorteringslättnader ökar

En rapport från Finansinspektionen indikerar att antalet ansökningar om undantag från amorteringar har ökat markant under de två senaste åren. Under första halvåret 2022 beviljade bankerna mellan 600 och 800 undantag per månad. Fram till april i år hade den siffran stigit till 2 500 låntagare per månad som beviljades en paus i sina amorteringar.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.