Analys av börsens snabbväxare – och bolagen som väntas växa mest framåt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Analys av börsens snabbväxare – och bolagen som väntas växa mest framåt

Analys

Privata Affärer har sammanställt en lista över de bolag som växt snabbast på Stockholmsbörsen, som summeras till 74 företag som har vuxit med över 20 procent per år. Vi tar en titt på listan, tillhörande resonemang knutet till tillväxtföretag för att hitta vinnare och förlorare – och även bolagen som väntas växa snabbast framåt!

  • Organisk tillväxt och förvärv är de två huvudsakliga sätten företagen växer på.
  • Bland de snabbväxande företagen dominerar bland annat läkemedel, medicinteknik, fastighetsbolag och spelutvecklare.
  • Företagens historiska tillväxt har varit imponerande, men det är viktigt att notera att tillväxtutsikterna för 2024 och 2025 är betydligt blekare.

Två typer av tillväxt: organisk eller via förvärv

Företagen växer i huvudsak på två sätt - organiskt eller genom förvärv - där de flesta företagen använder en kombination av dessa två metoder för att växa. "För de som växt snabbt genom förvärv som gjorts med lånade pengar kan situationen bli prekär när räntorna stiger och förvärven gjorts till höga multiplar", förklarar tidningen.

Där vandrar tankarna snabbt vidare till bolag som SBB, Sinch och Embracer, förvärvsmaskiner som "gick upp som solar men föll ner som pannkakor" efter att pandemihaussen klingade av och världen intog en ny ordning med fokus på lönsam tillväxt och lägre skuldsättning.

Hög tillväxt är ingen garanti för positiv kursutveckling

Snabbväxande företag, även kallade tillväxtaktier, är företag som ökar sin omsättning snabbare än marknadens genomsnitt. Dessa företag värderas också ofta högre än andra aktier, med förhoppning om större framtida vinster.

Tidningen har riktat in sig på bolag noterade på Stockholmsbörsen, rensat bort investmentbolag och bolag med under 100 miljoner kronor i börsvärde, och fokuserat på femårsperioden 2019 till 2023. Snittet för alla bolag var en årlig tillväxt på 21,6 procent, där hela 74 bolag haft mer än 20 procent i årlig tillväxt under perioden.

Listan toppas av de fem bolagen KlaraBo, Bioinvent, Embracer, Hansa Biopharma och Bio Arctic. Det är dock tydligt att hög tillväxt inte är någon garanti för aktiens kursutveckling, utan det handlar också om typ av tillväxt, hur uthållig den är, hur den är finansierad och så klart också om den framåt kommer att koka ner till vinst för bolaget.

"Men för att bli intressant som tillväxtföretag så räcker det inte med att bara snabbt öka omsättningen, vid något tillfälle måste man också börja tjäna pengar", skriver man.

Bolag Årl. % tillväxt
2019-2023
Kursutv. %
1 år
Klarabo Sverige 687,3 25,0
Bioinvent 323,6 −37,3
Embracer 261,3 −61,4
Hansa Biopharma 176,0 −38,0
Bio Arctic 171,0 −11,7

Källa: Privata Affärer. Avstämt 25/3 2024.

Framtida tillväxtprognoser – bolagen i topp

Även om historisk tillväxt är viktig, är det också viktigt att titta på framtida tillväxtprognoser. Prognoserna för 2024 och 2025 visar en något blekare tillväxtutsikt, med genomsnittlig tillväxt på 8,2 respektive 15,5 procent, förklarar man.

Trots detta finns det fortfarande företag som förväntas visa stark tillväxt, där listan över högst väntad framtida tillväxt är bland annat Senzime, Egetis Therapeutics, Alligator Biosciense, Sivers Semiconductor och Episurf Medical.

Vid Börskollen anser vi det vara viktigt att hålla ett öga på dessa snabbväxande företag, men också att ta hänsyn till deras långsiktiga utsikter och förmåga att generera vinst.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Samhällsbyggnadsbolag

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt