Analys: Stigande kopparpriser och gynnsam valuta ger medvind för gruvbolaget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Analys: Stigande kopparpriser och gynnsam valuta ger medvind för gruvbolaget

Analys:

Enligt en analys från ABG Sundal Collier kan gruvbolaget Copperstone Resources nå ett EBITDA-resultat på 1,4 miljarder kronor och omsätta 2,4 miljarder kronor vid full produktion. Med tanke på den senaste tidens förbättrade kopparpris och USD/SEK-kurs, kan EBITDA-resultatet potentiellt vara 35 procent högre. Samtidigt meddelas att Copperstone fått tillstånd att öppna Viscariagruvan.

  • Copperstone Resources kan nå ett EBITDA-resultat på 1,4 miljarder kronor vid full produktion, enligt en analys från ABG Sundal Collier.
  • Det förbättrade kopparpriset och USD/SEK-kursen kan potentiellt höja EBITDA-resultatet med 35 procent.
  • Bolaget har fått tillstånd att öppna upp Viscariagruvan, vilket minskar risken för projektet.

ABG Sundal Collier påpekar i sin analys att den senaste tidens uppgång i kopparpriset och USD/SEK-kursen gör att Copperstone kan förvänta sig ett EBITDA-resultat på 1,85 miljarder kronor vid full drift på nuvarande spotpriser. Detta skulle innebära en ökning på 35 procent jämfört med tidigare prognoser.

Tillstånd att öppna Viscariagruvan

På lunchtid kom det glädjande beskedet att Copperstone Resources erhållit tillstånd att öppna upp Viscariagruvan. Detta minskar risken för projektet, enligt ABG. De förutser dock att ett överklagande från de närliggande samebyarna Laevas och Gabna är sannolikt, eftersom de motsatte sig tillståndet under huvudförhandlingen.

ABG påpekar att Copperstone har ansökt om en så kallad "execution order", vilket gör det möjligt att påbörja vissa reversibla investeringar i Viscaria-området, till exempel att pumpa ut vatten ur den gamla gruvan.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Nästa steg: finansiering

ABG ser bolagets nästa steg i processen som att säkerställa finansieringen för gruvan. Copperstone Resources förväntar sig att produktionen ska kunna starta under 2026.

På Börskollen följer vi utvecklingen noggrant och ser fram emot att se hur Copperstone navigerar framåt i detta spännande projekt.

Börskollen om Copperstone

Copperstone är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern COPP på Mid Cap. Copperstone verkar inom sektorn Material och aktien har 13970 st ägare hos Avanza samt 2007 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Copperstone Resources är ett mineralprospekteringsbolag. Största delen av verksamheten utgår ifrån projekt som bedrivs inom Bergslagen. Bolagets långsiktiga strategiska vision är att skapa ett väletablerat mineralbolag genom investeringar i prospekteringsbranschen. En stor del av verksamheten bedrivs i samarbete med andra aktörer. Bolaget etablerades 2006 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Copperstone, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ABG Sundal Collier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt