Splittrade analytiker kommenterar Bolidens stora investeringsplaner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Splittrade analytiker kommenterar Bolidens stora investeringsplaner

Splittrade

Gruvbolaget Boliden meddelade under kapitalmarknadsdagen att bolaget planerar att genomföra betydande investeringar under året. Analyshus har nu kommenterat dessa planer och förutser att investeringarna kommer att påverka bolagets fritt kassaflöde. De bedömer dock att Bolidens starka balansräkning har kapacitet att klara av dessa tillfälliga högre investeringar.

  • Bolidens planerade investeringar för 2024 uppskattas till 15,5 miljarder kronor.
  • Ålandsbanken bedömer att Boliden kommer att uppvisa ett negativt fritt kassaflöde för 2024.
  • Kepler Cheuvreux höjer sin vinstprognos för Boliden för 2024 och 2025.

Ålandsbanken kommenterade att Bolidens investeringsplaner är något högre än vad de initialt hade räknat med. Detta tillskrivs Bolidens mer expansiva planer för Boliden-/Rönnskärsområdet. De bedömde vidare att Boliden, på grund av de stora investeringarna, kommer att uppvisa ett negativt fritt kassaflöde för 2024 och hamna nära noll under nästa år. De menar dock att bolagets starka balansräkning kan tolerera en tillfälligt högre investeringsnivå.

Ordinarie utdelning kan växa

Ålandsbanken förutser att den ordinarie utdelningen, som utgör en tredjedel av nettovinsten, bör kunna växa under 2025 och 2026. Men de påpekar att utrymmet för extrautdelningar är begränsat, med tanke på de nuvarande investeringsnivåerna.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Kepler Cheuvreux höjer vinstprognos

Kepler Cheuvreux ser positivt på Bolidens planer och uppskattar att företaget ska bygga om elektrolysverket vid Rönnskärs kopparsmältverk. De har därför valt att höja sin vinstprognos för Boliden för 2024 och 2025 med 12 respektive 3 procent. Köprekommendationen upprepas med en riktkurs på 330 kronor.

Hos Börskollen håller vi noga koll på utvecklingen och kommer att fortsätta rapportera om Bolidens framtida ekonomiska utveckling.

Börskollen om Boliden

Boliden är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern BOL på Large Cap. Boliden verkar inom sektorn Material och aktien har 53467 st ägare hos Avanza samt 14651 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Boliden är verksamma inom metallindustrin. Bolaget arbetar idag med prospektering, exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Råvarorna består huvudsakligen av bly, zink, koppar och nickel. Övriga produkter som tillverkas inkluderar kopparsulfat, selen samt järnsand. Kunderna återfinns inom ett flertal sektorer, med störst inriktning mot bygg- och fordonsindustrin. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag runtom den europeiska marknaden.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Boliden, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Boliden

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt