Ändringen från din bank du ska ha koll på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Ändringen från din bank du ska ha koll på

Ändringen

Börjar tiden med höga sparräntor närma sig sitt slut? Nu börjar i all fall flera aktörer att sänka räntorna även på sparkontona – något man måste vara medveten om, påpekar Christina Sahlberg, privatekonom hos jämförelsesajten Compricer.

I anslutning till Riksbankens räntesänkning har en rad banker meddelat räntesänkningar kopplat till bolånen. I skuggan av detta – och mindre glädjande för privatkunder – är att detsamma även sker gällande räntorna på sparkonton.

Exempelvis Danske Bank har meddelat att inlåningsräntan på lönekonton sänks med 0,25 procentenheter, det vill säga samma antal punkter som listräntan beträffande tre månaders löptid.

Flera nischaktörer har kunnat erbjuda sparräntor på omkring 4 procent om man är beredd att låsa sina sparade pengar under en viss period medan obundet sparandet kunnat ge ungefär hälften så stor ränta.

– Det var väldigt länge sedan man kunde få så här mycket. Sedan tycker jag att har man pengarna på ett sparkonto, så ska det vara på ett rörligt konto. Detta utifrån att det oftast är en buffert att kunna använda de pengarna om något skulle hända, säger Christina Sahlberg.

Ha i åtanke

Även om det ännu inte skett en dramatisk nedgång när det gäller sparräntor så påpekar Christina Sahlberg att det är värt att vara observant och ha detta i åtanke när det gäller sitt sparande.

– Sparräntorna kommer att gå ned när räntorna på bolånen gör det, säger hon.

Hur tydliga är bankerna med att kommunicera ändringar skulle du säga?

– Jag skulle inte säga i tillräcklig mån även om jag tror alla är duktiga att redovisa på något sätt, antingen via en "blänkare" på hemsidan när man loggar in eller via ett mejl. Det är en uppmaning att inte bara ha koll på på bolånen utan också vad din sparkontoaktör erbjuder.

En sak att undvika

Det finns ytterligare ett fel många gör som faktiskt är väldigt enkelt att undvika, påpekar Christina Sahlberg:

– Att ha pengarna på ett vanligt lönekonto. Där sitter absolut största delen av alla våra sparpengar. Att öppna ett annat sparkonto tar bara tio minuter, säger hon.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Danske Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt