Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Anklagar

Anklagar Tesla för att runda strejk – Tesla och bilägarna hittar andra sätt

Enligt fackförbundet IF Metall försöker Tesla runda den pågående strejken genom att söka alternativa verkstäder för sina bilar. Samtidigt hävdar arbetsgivare att fackets sympativarsel främst drabbar enskilda verkstäder, snarare än Tesla själva. Konflikten har sitt ursprung i att Tesla inte vill skriva på ett kollektivavtal, vilket har lett till att IF Metall har strejkvarslat alla Teslas servicecenter samt blockaderat ett 20-tal verkstäder.

Tesla hittar andra vägar

De sympativarsel som facket utfärdat, vilka riktar sig mot företag som inte är direkt inblandade i konflikten, tas inte väl emot av arbetsgivare. Dessa varsel drabbar främst enskilda verkstäder, då Tesla och deras bilägare enligt arbetsgivarna hittar andra sätt att lösa problemet. Vanligtvis är det försäkringsbolagen som sköter kontakt med verkstäder, och om en verkstad är blockerad finns det alltid andra alternativ.

"De hittar i många fall andra verkstäder än de som som är uttagna i konflikt"

"De hittar i många fall andra verkstäder än de som som är uttagna i konflikt", påpekar Motorbranschens arbetsgivareförbunds förhandlingschef Hanna Alsén, och tillägger att det endast är de enskilda verkstäderna som drabbas av sympativarslen. Trots detta följer verkstäderna fackets åtgärder för att undvika att konflikten eskalerar.

Detta rapporterar Göteborgsposten om.

Konflikten om kollektivavtalet

Alsén delar IF Metalls krav på ett kollektivavtal och förstår varför de driver denna konflikt, men hon ifrågasätter hur frivilligt ett kollektivavtal egentligen är om företaget får hela fackföreningsrörelsen på sig om de väljer att stå utanför. Trots detta menar hon att det finns fördelar med ett kollektivavtal för arbetsgivarna, då det ger dem möjlighet att anpassa arbetsrättsliga regler efter sin specifika bransch, vilket kan göra regleringen mer flexibel.

Enligt Alsén är kostnaden för att inte erbjuda tjänstepension till de anställda ofta högre för företaget än att teckna ett kollektivavtal, vilket inkluderar medlemskapsavgift och ett försäkringspaket som täcker tjänstepensioner till de anställda.

Den pågående konflikten fortsätter med ytterligare varsel från målarfacket, riktat mot Tesla men som även drabbar andra verkstäder.

Läs också: IF Metalls strejk mot Tesla går ut över mindre bilverkstäder

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.