Är det försent att investera i Nvidia? – uppgång på 1720%
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Är det försent att investera i Nvidia? – uppgång på 1720%

Är

Det amerikanska halvledarföretaget Nvidia har sett en hisnande tillväxt på 1,720% under de senaste fem åren och hela 87,000% sedan bolagets start. Trots sin nuvarande enorma marknadsvärdering på 1.5 biljoner dollar, menar experter att Nvidias aktie fortfarande kan prestera bra på marknaden i en diversifierad portfölj. Detta främst på grund av företagets dominans på AI-chipmarknaden.

  • Nvidia har sett en imponerande tillväxt på 1,720% under de senaste fem åren och 87,000% sedan starten.
  • Företaget är nu det dominerande AI-chipföretaget med en uppskattad marknadsandel på 90%.
  • Nvidia rapporterade ett fritt kassaflöde på $17.5 miljarder under de senaste fyra kvartalen, vilket motsvarar 39% av dess intäkter.

AI är här för att stanna – men håll förväntningarna realistiska

Nvidia har byggt upp ett framstående företag genom specialisering inom dedikerade grafikprocessorer (GPU:er). Dessa chip är från början utformade för att leverera högsta prestanda när det kommer till datorspel. Med tiden och teknikens utveckling började Nvidia's chip sprida sig till nya marknader som kryptovalutautvinning, självkörande fordon och artificiell intelligens (AI).

Idag är Nvidia den dominerande leverantören av AI-chip. Företaget har byggt upp ett mjukvaru-ekosystem som gör det enkelt för kunder att implementera och utveckla AI-modeller på Nvidias chip.

Det uppskattas att AI-chipmarknaden kan växa till $120 miljarder - $400 miljarder fram till 2027 (och fortsätta att växa efter det). År 2023 var samma marknad värderad till ungefär $54 miljarder.

Nvidia har idag, enligt vissa källor, ungefär en marknadsandel på 90% på just AI-chipmarknaden.

Detta rapporterar Yahoo Finance om.

En stabil tillväxt och starka kassaflöden

Nvidia kommer att fortsätta växa, men det är osannolikt att företaget kommer att bibehålla sin nuvarande takt. Men det är okej. Nvidia behöver inte bli ett företag värt 10 biljoner dollar för att göra en fortsatt stark resa på börsen. Nvidia är redan mycket lönsamt och dess kraftiga intäktstillväxt gör det till en kassako på en kraftigt växande marknad.

Under de senaste fyra kvartalen har Nvidia omvandlat 39% av sina intäkter till fritt kassaflöde, totalt $17.5 miljarder.

Analytiker uppskattar nu $109 miljarder för räkenskapsåret 2025 dessutom med potentialen att marginalerna kan förbättras när Nvidia växer, men det är fortfarande omkring $40 miljarder i kassaflöde även om de inte gör det.

Nvidia kommer med sin rapport för fjärde kvartalet den 21 februari 2024 och det återstår att se om om dom kan överraska på uppsidan som bolaget gjorde med rapporten för tredje kvartalet. Bolaget har även fått flera höjda riktkurser senaste tiden.

Om bolaget

Nvidia är ett teknikbolag. Bolaget är specialiserade inom visuell datorteknik och erbjuder ett flertal produkter som berör grafikkort, grafikbehandlingsenheter (GPU) och artificiell intelligens (AI). Produkterna används huvudsakligen inom spelindustrin och vidaresäljs under ett flertal olika varumärken, där det mer kända inkluderar Titan. Bolaget grundades 1993 och har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien.

Läs också: AI-aktier som investering

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nvidia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt