Banken: Därför har vi svenskar drabbats hårdare av räntechocken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Banken: Därför har vi svenskar drabbats hårdare av räntechocken

Banken:

Riksbankens styrräntehöjningar har haft en betydligt större påverkan på svenska hushåll jämfört med amerikanska. En ny analys från Nordea pekar på bolånens bindningstid som en avgörande faktor för dessa skillnader. Detta leder till att svensk konsumtion och bostadsbyggande minskar kraftigt.

  • Svenska hushåll är mer räntekänsliga än amerikanska
  • Bostadslånens bindningstid spelar en stor roll
  • Riksbankens räntehöjningar dämpar svensk ekonomi kraftigt

Riksbankens beslut att höja styrräntan till 4 procent har resulterat i en markant nedgång i konsumtion och bostadsbyggande i Sverige. Samtidigt har den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, lämnat sin dagslåneränta oförändrad inom intervallet 5,25-5,50 procent, vilket endast har lett till en svagare påverkan på den amerikanska ekonomin.

Svenska hushåll hårdare drabbade

Enligt Nordeas rapport "Penningpolitiskt genomslag i olika viktklasser" visar den senaste tidens penningpolitiska åtstramningar att svenska hushåll är betydligt mer räntekänsliga än amerikanska. Det rapporterar Privata Affärer. Medan svenska hushålls konsumtion och bostadsbyggande har minskat kraftigt, har de amerikanska hushållen fortsatt att konsumera starkare än BNP-tillväxten, trots högre räntor.

En viktig faktor till detta är bolånens bindningstid. I USA har endast 8 procent av bolånen rörlig ränta, jämfört med 70 procent i Sverige. Dessutom har bundna bolån ofta betydligt längre löptider i USA, upp till 30 år, vilket dämpar effekten av räntehöjningar på hushållens ekonomi.

Högre ränteutgifter i Sverige

Nordea noterar att de svenska hushållens ränteutgifter som andel av inkomsterna har stigit till den högsta nivån på nästan 30 år, skriver Privata Affärer. Detta har lett till högre sparande och lägre konsumtion. I jämförelse har den genomsnittliga räntan för befintliga bolån endast stigit med 0,4 till 0,8 procentenheter i USA och euroområdet, medan den i Sverige har ökat med hela 2,6 procentenheter.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt