Banken höjer Bolidens rekommendation – återstart av Taragruvan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Banken höjer Bolidens rekommendation – återstart av Taragruvan

Banken

RBC har uppgraderat sin rekommendation för gruvbolaget Boliden från underperform till sector perform. Detta beslut grundas på återstarten av Taragruvan och högre basmetallpriser, enligt Bloomberg News.

  • Återstarten av Taragruvan minskar osäkerheten kring Boliden.
  • Högre basmetallpriser bidrar till en mer balanserad risk/reward-ratio.
  • Ny riktkurs satt till 330 kronor, upp från tidigare 275 kronor.

Stabilitet i driften

Enligt RBC har återstarten av Taragruvan lett till en tydligare väg mot driftstabilitet för Boliden. I analysen framgår det att denna utveckling, tillsammans med stigande basmetallpriser, har förbättrat risk/reward-ration för bolaget. Detta motiverar en uppgradering av aktien från underperform till sector perform.

Prisprognoser och risker

RBC förväntar sig att priserna på koppar och zink kommer att sjunka med -2 procent respektive -12 procent från nuvarande spotnivåer under andra halvåret 2024. Dessa prisnedgångar kan potentiellt skapa ett nedåttryck i aktien. Trots detta bedömer analyshuset att de lägre operativa riskerna och den förväntade förbättringen under 2025 gör att utsikterna för Boliden är balanserade. Den nya riktkursen har satts till 330 kronor, upp från tidigare 275 kronor.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Aktiemarknadens reaktion

Börskollen noterar att Boliden backade med 0,6 procent till 368,30 kronor senast betalt. Trots denna nedgång verkar marknaden ha tagit till sig RBC:s uppgraderade rekommendation och de underliggande faktorer som stödjer den.

Börskollen om Boliden

Boliden är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern BOL på Large Cap. Boliden verkar inom sektorn Material och aktien har 54057 st ägare hos Avanza samt 14323 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Boliden är ett företag inom metallsektorn. De sysslar för närvarande med att utforska, utvinna och distribuera ädelmetaller. Deras råmaterial består främst av bly, zink, koppar och nickel. Andra produkter som de tillverkar innefattar kopparsulfat, selen och järnsand. Deras kundbas sträcker sig över flera branscher, men de har störst fokus på bygg- och fordonsindustrin. Företaget bedriver sin verksamhet genom flera dotterbolag över den europeiska marknaden.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Boliden, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Boliden

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Boliden

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt