Banken sänker sin rekommendation för gruvbolaget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Banken sänker sin rekommendation för gruvbolaget

Banken

Schweiziska UBS har justerat sin rekommendation för gruvbolaget Boliden till sälj från neutral. Detta trots att de fortfarande har en positiv syn på kopparmarknaden. UBS varnar även för att Bolidens kapitalutgifter kan öka nästa år.

  • UBS sänker sin rekommendation för Boliden från neutral till sälj.
  • Banken varnar för att Bolidens kapitalutgifter kan öka nästa år.
  • UBS upprepar sin riktkurs på 300 kronor för Boliden.

UBS förklarar i sin analys att trots att de är positiva till utsikterna för koppar, är Boliden inte ett renodlat kopparbolag. De påpekar att Bolidens smältverk står för cirka 40 procent av rörelseresultatet före avskrivningar, EBITDA, och att dessa kan möta motvindar från lägre behandlingskostnader (TC) för zink under 2024. TC, eller 'treatment charge', syftar på det som ett smältverk tjänar för att omvandla gruvkoncentrat till metall.

UBS varnar för risker

För 2022 varnar UBS för att det finns risker på uppsidan för Bolidens kapitalutgifter, eller capex. Bankens förväntningar ligger i linje med konsensus på cirka 12,5 miljarder kronor men varnar för att de kan bli högre än så. Detta är kopplat till Rönnskärsverken och att bolaget har indikerat att det kan komma att förlänga livslängden för projektet Kevitsa.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Utsikterna för Boliden enligt UBS

UBS kommenterar vidare att de anser att Bolidens verksamhet har stabiliserats efter några utmanande år inom både gruvdrift och smältverk. Trots detta förväntar de sig inte någon väsentlig positiv operativ utveckling under de kommande 12 månaderna. I analysen kommenterar de också rallyt i zinkpriset, där de anser att de svaga fundamentala utsikterna gör att priserna är snedvridna mot nedsidan.

Här på Börskollen följer vi noga utvecklingen för Boliden och andra bolag i gruvindustrin. Vi kommer att hålla våra läsare uppdaterade om eventuella förändringar i marknaden.

Börskollen om Boliden

Boliden är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern BOL på Large Cap. Boliden verkar inom sektorn Material och aktien har 54205 st ägare hos Avanza samt 14328 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Boliden är verksamma inom metallindustrin. Bolaget arbetar idag med prospektering, exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Råvarorna består huvudsakligen av bly, zink, koppar och nickel. Övriga produkter som tillverkas inkluderar kopparsulfat, selen samt järnsand. Kunderna återfinns inom ett flertal sektorer, med störst inriktning mot bygg- och fordonsindustrin. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag runtom den europeiska marknaden.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Boliden, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Boliden

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Boliden

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt