Banken varnar: Svenska bilhandlare riskerar konkurs – boven är elbilar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Banken varnar: Svenska bilhandlare riskerar konkurs – boven är elbilar

Banken

Fallande priser på elbilar hotar att orsaka stora förluster och möjliga konkurser för svenska bilhandlare och leasingbolag, varnar Danske Finans. Bolaget beskriver situationen som en "tickande bomb" där de återlämnade elbilarnas värde ofta är lägre än restvärdet efter leasingavbetalningar, vilket kan leda till tiotusentals kronor i förluster per bil.

  • Priserna på elbilar har fallit, vilket kan leda till stora förluster för bilhandlare och leasingbolag.
  • Bilhandlare och leasingbolag riskerar konkurs på grund av lägre restvärde än förväntat på återlämnade elbilar.
  • Problemet förväntas fortsätta så länge priset på begagnade elbilar fortsätter att sjunka.

Enligt Niels Jörgen Larsen, chef för Danske Finans, är det främst bilhandlare med hög exponering i förhållande till eget kapital som riskerar att drabbas hårt.

När elbilarna leasades ut för tre år sedan antog man att restvärdena skulle ligga på 55-60 procent. Nu ligger de snarare på 50-55 procent, vilket innebär att varje återlämnad bil kan innebära en förlust i tiotusentals-kronorsklassen.

Bilhandlare drabbade

En av bilhandlarna som redan drabbats är Auto Lounge, som gick i konkurs i februari. Bolaget omsatte för 486 miljoner vid tidpunkten för konkursen. Även en till bilhandlare, Invest Auto Sweden, finns med på över konkurser i närtid som vi skrivit om tidigare.

Det är framförallt elbilarna som drabbas av denna situation, medan bensin- och dieselbilar fortfarande håller uppe sitt andrahandsvärde och ger vinst vid återlämning. Hur hårt det slår beror på vilken mix av bilar handlaren har i sin portfölj skriver Carup.

Risken ligger ofta hos leasingbolagen

De handlare som valt att själva ta risken för restvärdet drabbas hårdast. Dock är det långt ifrån alla handlare som tagit denna risk, ofta ligger den istället på leasingbolaget. De större handlarna kan göra stora förluster, men Larsen tror inte att de riskerar konkurs.

Vi på Börskollen tror att problemet kommer att fortsätta så länge priset på begagnade elbilar fortsätter att sjunka. Detta sker ju bland annat iom teknikutveckling och effektivitsering i produktionen i branschen. Vilket leder till allt lägre priser på bilarna och därav en större skillnad i förväntat och realt restvärde.

Enligt Larsen kommer det att nå botten när köparna är övertygade om att vi nått botten och de kan köra lika billigt med en elbil som med en förbränningsbil, även med den förväntade värdeminskningen inräknad.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt