Bästa aktierna för trading? Det här bör du tänka på
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Bästa aktierna för trading? Det här bör du tänka på

Bästa

Om du är intresserad av att lära dig mer om hur man börjar handla med aktier mer aktivt är du på helt rätt plats. I den här artikeln kommer vi att fokusera på vad som är viktigt för att hitta bra aktier att tradea med!

Vad innebär då daytrading? Daytrading är en handelsstrategi där investerare köper och säljer aktier under samma handelsdag. Målet är att tjäna pengar genom att dra nytta av små prisförändringar som kan uppstå under handelsdagen.

Daytraders förlitar sig ofta på teknisk analys, orderflöden och nyheter för att fatta sina handelsbeslut. De analyserar prisgrafer, tekniska indikatorer, orderboken och aktuella nyheter för att försöka förutsäga framtida prisrörelser. Teknisk analys hjälper dem att identifiera potentiella ingångs- och utgångspunkter när det kommer till att handla aktier.

Hur hittar man bra aktier för daytrading?

När du ska hitta bra aktier att tradea med finns det en hel del att ha i åtanke. När du hittat en aktie du tycker är intressant kan du kolla på ett antal faktorer för att avgöra om aktien är intressant att tradea med. Dessa delar tenderar att vara av stor vikt för traders:

Likviditet

Likviditeten i en aktie har betydelse för hur enkelt och snabbt du kan köpa eller sälja aktien på marknaden. Likviditeten, själva aktiens omsättning, mäter hur mycket utbud och efterfrågan en aktie har, vilket påverkar hur smidigt/snabbt det går att gå in eller ur en position.

Aktier med hög likviditet har många köpare och säljare som är redo att handla med dem. Det innebär att du kan köpa eller sälja stora mängder av aktien utan att påverka dess pris väsentligt. Hög likviditet är vanligtvis förknippad med större företag och/eller populära aktier.

För daytraders är likviditet en viktig faktor att överväga. Hög likviditet brukar innebära en låg skillnad mellan köp- och säljkurs, en så kallad “tight spread”, vilket gör det enklare att utföra snabba köp- och säljordrar. Det är avgörande när du vill kunna reagera snabbt på prisrörelser och andra händelser. Låg likviditet kan leda till större spridningar mellan köp- och säljpris, vilket inte är bra.

Även när du ska göra teknisk analys är likviditeten viktig eftersom hög likviditet ger mer tillförlitlig data. Aktier med hög likviditet ger exempelvis betydligt mer lättolkade candlesticks eftersom det finns ett stort antal handlare som agerar på dessa nivåer. Det gör att teknisk analys är mer pålitlig för aktier med hög likviditet.

Volatilitet

Volatilitet i aktiesammanhang innebär hur mycket en akties pris rör sig inom en viss tidsram. En volatil aktie har stora prisförändringar, medan en aktie med låg volatilitet inte förändras lika mycket i pris. I samband med daytrading är detta givetvis en viktig faktor att titta på eftersom att handla med en volatil aktie innebär ökade möjligheter att tjäna mer pengar på prisrörelserna, men givetvis också en ökad risk att förlora mer pengar.

ADR, eller Average Daily Range, är en populär metod för att avgöra hur volatil en aktie är. För att beräkna ADR i procent går man igenom prisdata för en aktie över en viss tidsperiod (bakåt i tiden) och får sedan fram ett procentuellt värde, exempelvis ADR på 3 % vilket innebär att aktien i snitt rör sig 3 % från högsta till lägsta under en handelsdag.

Stocks in Play


"Stocks in Play" är ett uttryck som används för att beskriva aktier som har extra stort fokus på sig och därmed är föremål för intensiv handel och större prisrörelser. Dessa kan vara särskilt intressanta för daytraders eftersom det kan finnas fina möjligheter att tjäna pengar på större prisrörelser.

Aktier blir ofta extra heta i samband med att bolaget kommer med en rapport eller att de kommer med någon typ av betydande nyhet. När en aktie hamnar i fokus i media brukar handeln också öka, vilket kan skapa möjlighet för traders, oavsett om det rör sig om negativ eller positiv mediebevakning.

En kombination av bra likviditet och en högre volatilitet brukar utgöra bra jaktmarker för en trader. Timingmässigt vill man dessutom gärna kombinera dessa aktier med aktuell nyhetsaktivitet som får marknaden att rikta blickarna “in Play” mot den specifika aktien/bolaget.

Vilken plattform är bäst?

Det finns ett brett utbud av nätmäklare som du kan tradea hos. För renodlad trading anser vi att IG erbjuder en rad fördelar, men de svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet är fungerar också.

Innehåller annonslänkar till IG och Avanza.

När vi pratar handel med aktier specifikt har Avanza fördelen att erbjuda direkthandel, medan IG erbjuder handel via olika former av finansiella derivatprodukter (t.ex CFD:er eller Turbos). IG är dock mer av en renodlad tradingplattform som erbjuder bättre verktyg för analys, orderhantering, utbildning etc.

Tips: denna artikel är ett kortare utdrag från vår stora guide om Bästa aktierna för trading där du kan fördjupa dig mer.

I våra stora guider om Daytrading och Swingtrading kan du också djupdyka mer i tradingens värld samt ta del av konkreta strategier för framgångsrik aktiv handel!

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt