Så investerar du enkelt, bekvämt och säkert i kryptovalutor – Fördelarna med krypto-ETP:er
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så investerar du enkelt, bekvämt och säkert i kryptovalutor – Fördelarna med krypto-ETP:er

Så

De flesta med intresse för finans och investeringar har vid det här laget hört talas om kryptovalutor. Alltsedan den första decentraliserade valutan Bitcoin kom till under 2009, har kryptovalutor etablerats som en ny digital tillgångsklass och skapat en sällan skådad revolution världen över. Samtidigt läser man ofta i media om stölder, hackerattacker och rena bedrägerier knutna till oseriösa kryptobörser världen över – så hur kan man på bästa vis investera i krypto på ett säkert och bekvämt vis? Här berättar vi mer om möjligheterna som krypto-ETP:er erbjuder!

Därför bör du ha krypto i en modern investeringsportfölj

Innan vi förklarar hur du kan investera säkert i kryptovalutor bör vi motivera varför. Det finns många goda anledningar att ha en andel krypto i sin portfölj då tillgångsklassen historiskt har genererat en fenomenal avkastning, då du får exponering mot framtidens snabbt växande teknologier och även som en “hedge” mot bankkriser och det allt mer vikande förtroende som vi ser för världens centralbanker. Den kanske allra enklaste motiveringen är dock diversifiering.

Diversifiering, eller riskspridning som kanske är ett enklare ord att förstå, är en av de absolut viktigaste grundbultarna vid framgångsrik investering. Att diversifiera sin investeringsportfölj innebär att man söker tillgångar som har låg korrelation (likhet/samverkan) i syfte att jämna ut sin avkastning över längre tidsperioder.

Olika typer av tillgångsslag presterar bättre eller sämre i vissa typer av miljöer knutna till inflation, ekonomisk tillväxt etc. Här kan kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum ha en plats i en modern investeringsportfölj i syfte att komplettera traditionella tillgångsslag som aktier, fonder, råvaror eller räntepapper.


Varför har du inte kryptoexponering i din portfölj?

Svårslaget track record – men skamfilat rykte

Som tidig investerare i de första (och största) kryptovalutorna som Bitcoin och Ethereum har man kunnat åtnjuta tusentals eller till och med hundratusentals procent i värdeökning på sin investering – vilket är få andra tillgångsslag (eller aktier) som kan mäta sig med! Det är därför inte svårt att förstå varför kryptovalutor under åren har vuxit i popularitet och successivt finner sin plats i allt fler investeringsportföljer bland såväl småsparare som institutionella investerare.


Samtidigt känner många en osäkerhet kring att investera, där kryptovalutorna – många gånger oförtjänt – har fått lite av ett skamfilat rykte. Orsaken kan vara att man i media ofta stöter på negativa nyheter om krypto med allt ifrån bedrägerier till hackerattacker. Det kan då vara lätt hänt att man förväxlar själva handelsplatsen, kryptobörsen, men valutorna i sig – något som är felaktigt!

Nackdelarna med att äga krypto direkt, via dessa kryptobörser, är att de är oreglerade, att det många gånger kan vara besvärligt att sätta in eller ta ut sina pengar (flera svenska banker förbjuder till och med insättningar och uttag från kryptobörser) och krångel med deklaration och beskattning.

Hur kan man då på bästa vis investera enklare, men framförallt säkrare, i kryptovalutor?

Så kan du investera enkelt och säkert i krypto via ETP:er

Ett säkrare, men också bekvämare, sätt att investera i kryptovalutor är att istället handla med reglerade börshandlade produkter (ETP:er). ETP:n speglar prisutvecklingen för den underliggande tillgången, som exempelvis Bitcoin eller Ethereum.


Sedan 2015 är XBT Providers ETP:er för Bitcoin och Ethereum ett väletablerat alternativ att exponera sig mot krypto. Krypto-ETP:erna, som är de mest handlade i Sverige med över 100 000 investerare, finns hos bland annat de populära svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet. Med XBT Providers produkter kan man enkelt och säkert investera i krypto på samma konto som man äger aktier eller fonder. Ytterligare en fördel är att man kan äga dessa ETP:er i sitt ISK (Investeringssparkonto) eller KF (Kapitalförsäkring) vilket underlättar vid beskattning och deklaration.

Nedan kan du lära dig mer om CoinsShares XBT Providers krypto-ETP:er och investera.


Annons. Krypto-ETP:er kan vara extremt volatila, med snabba prisfluktuationer, positiva eller negativa. Krypto-ETP:er är komplexa produkter som kan vara svåra att förstå och har en hög risk för kapitalförlust. Investering bör göras efter genomgång av det aktuella prospektet och informationsdokumentet, som finns tillgängliga tillsammans med ytterligare juridisk dokumentation på XBT Providers webbplats. Varje potentiell investerare måste fatta sitt eget välgrundade beslut i samband med en sådan investering (efter att ha sökt oberoende finansiell rådgivning om detta). Tidigare avkastning är inte nödvändigtvis en vägledning för framtida avkastning. Eventuella uppskattningar av framtida avkastning är baserade på antaganden som kanske inte realiseras.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt