Bästa tipsen för att pruta ner bolånet – Listan: Hitta lägsta räntan just nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Bästa tipsen för att pruta ner bolånet – Listan: Hitta lägsta räntan just nu

Bästa

Att förhandla om sin bolåneränta kan upplevas klurigt, men det är också ett effektivt sätt att spara pengar. Här hittar du bästa tipsen för att framgångsrikt pruta ner ditt bolån och stärka din ekonomi.

För att lyckas med förhandlingen är det viktigt att regelbundet utvärdera och jämföra din ränta med marknaden. Om du upplever att din ränta är högre än vad den borde vara, bör du ta upp det med din bank. Att framhålla varför du är en värdefull kund för banken kan vara ett effektivt argument. Kom ihåg att du inte bör nöja dig med en ränta som du anser vara orättvis.

Besök/kontakta minst tre olika banker

För att ytterligare stärka din position, rekommenderas det att du kontaktar eller besöker minst tre olika banker när du ska ansöka om bolån och berättar för dem att du överväger andra alternativ. Detta ökar chansen att bankerna kommer att erbjuda dig mer fördelaktiga villkor för att undvika att förlora dig som kund.

Innan du bemödar dig att ta kontakt med flera banker kan det vara klokt att undersöka vilka som just nu erbjuder den bästa bolåneräntan för de löptider som du är intresserad av. Tabellen från Compricer nedan uppdateras med bankernas aktuella snitträntor bolåneräntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att även ta del av listräntor samt för läsa mer om aktuella villkor.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Vi understryker att räntenivåerna hela tiden uppdateras och du bör klicka dig vidare för att läsa mer om specifika villkor samt ytterligare jämförelse mellan alternativen.

Skillnaden mellan list- och snittränta

Listräntorna är alltså bankernas icke nedprutade utgångsräntor medan aktuella genomsnittsräntor är ett genomsnitt av de räntor som låntagarna faktiskt har fått avseende nya, omförhandlade och förlängda lån under den senaste månaden. I en artikel hos Aktiespararna tipsar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, om:

Det första och viktigaste tipset till bolånekunder är förstås att alltid förhandla med banken – att inte betala listräntan, att förhandla till sig en rabatt."

Skillnaden mellan dessa kan alltså ge en god hint om den möjliga ränterabatten, sett som ett genomsnitt för alla bankens kunder. Bankernas snitträntor brukar ligga mer än en procentenhet lägre jämfört med listräntorna.

Glöm inte bort att ränterabatten oftast förfaller

Det är långt ifrån alla banker som meddelar sina bolånekunden när aktuell ränterabatt löper ut, vilket oftast sker efter ett år. Om du själv inte kontaktar banken när rabatten går ut försvinner den och du betalar fortsättningsvis den högre listräntan. Bankerna tjänar alltså stora pengar på att bolånekunder inte är aktiva.

Kolla också om du har kvar din rabatt. Rabatten går nämligen ofta ut efter ett år."

Beställa ut amorteringsunderlag – mest effektiva metoden

Enligt en undersökning utförd av Demoskop i början av 2023, är det mest effektiva sättet att förhandla ner sin ränta att beställa ut sitt så kallade amorteringsunderlag. Detta underlag visar villkoren för ett befintligt lån och signalerar till banken att du överväger att byta bank. Detta stärker din förhandlingsposition, eftersom ingen bank vill förlora en kund.

Christina inflikar;

”Ska du byta bank måste du begära ut amorteringsunderlaget. Om du gör det signalerar det till banken att du är missnöjd och allvarligt funderar på att byta bank. Chansen är stor att banken ringer upp dig och erbjuder lägre ränta.”

Varför banken vill ha dig som långvarig kund

Banken föredrar kunder som planerar att stanna länge, eftersom de kan tjäna mer pengar på en långvarig kundrelation. Ju yngre du är när du blir kund, desto mer intäkter kan banken förvänta sig över tid. Därför kan din ålder och långsiktiga planer vara viktiga faktorer att framhäva under förhandlingarna.

Faktorer som påverkar din kreditrisk

Banken värdesätter en trygg kund som alltid kan betala tillbaka lånet. Ju mindre risk banken tar, desto lägre ränta kan de erbjuda. Flera faktorer kan påverka din kreditrisk:

  • belåningsgrad
  • amortering
  • bostadens läge
  • din inkomst
  • eventuella partner och dennes ekonomi
  • andra lån och betalningsanmärkningar

Att ha en stabil ekonomi och goda framtidsutsikter kan också bidra till att sänka din ränta.

Källor: Boupplysningen och Aktiespararna.

Läs mer: Trendbrott: Nu sänks boräntan – Här hittar du lägsta räntan idag

Fördjupning: Om du vill läsa mer om bolån rekommenderar vi vår matiga guide Bästa bolåneräntan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt