Bättre resultat än väntat för Nike – ändå föll aktien kraftigt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Bättre resultat än väntat för Nike – ändå föll aktien kraftigt

Bättre

Sportartikeljätten Nike har presenterat sin kvartalsrapport för fjärde kvartalet 2023/2024. Trots att resultatet per aktie överträffade förväntningarna, reagerade marknaden negativt på den sänkta vinstprognosen för nästa räkenskapsår och aktien föll kraftigt i efterhandeln.

  • Omsättningen sjönk något men mötte ändå analytikernas förväntningar.
  • Resultatet per aktie var betydligt bättre än prognostiserat.
  • Aktien föll med 12,4 procent efter sänkt vinstprognos för 2024/2025.

Nyhetskanalen CNBC uppger att Nike redovisade en omsättning på 12,61 miljarder dollar för fjärde kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2023/2024. Detta motsvarar en minskning på 1,7 procent jämfört med föregående år, men ligger nära Factset analytikerkonsensus på 12,86 miljarder dollar.

Överträffade resultat per aktie

Resultatet per aktie uppgick till 0,99 dollar, vilket är betydligt bättre än de förväntade 0,84 dollar och även högre än fjolårets 0,66 dollar. Denna positiva överraskning till trots, reagerade marknaden negativt på företagets framtidsutsikter.

Sänkt prognos påverkar aktien negativt

Nike har sänkt sin guidning för räkenskapsåret 2024/2025. Företaget förutspår en minskning i omsättningen med 10 procent i Kina under det första innevarande kvartalet, jämfört med analytikernas förväntade -3,2 procent enligt LSEG. För helåret räknar Nike med en minskning i försäljningen med medelhöga ensiffriga procenttal, vilket är betydligt lägre än den förväntade ökningen på 0,9 procent.

Första halvåret väntas också visa en minskning i försäljningen med höga ensiffriga procenttal, jämfört med den tidigare prognosen om en minskning med låga ensiffriga procenttal. Denna sänkta prognos fick aktien att falla med 12,4 procent i efterhandeln.

På Börskollen följer vi noggrant utvecklingen av stora spelare som Nike för att ge dig den senaste informationen om marknadens rörelser och företagsresultat.

Börskollen om Nike

Nike är ett företag som opererar inom detaljhandelssektorn. De säljer kläder, skor, accessoarer och annan utrustning, främst riktade mot sport- och fritidsaktiviteter. Företaget är verksamt globalt och marknadsför sina produkter under varumärket Nike. Dessutom äger koncernen flera andra populära amerikanska varumärken, inklusive Converse och Hurley. Nike grundades år 1964 och har sitt huvudkontor i Washington County, Oregon.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Nike, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nike

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nike

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt