Blankningen i Saab fördubblad – efter Sverige gick med i Nato
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Blankningen i Saab fördubblad – efter Sverige gick med i Nato

Blankningen

Enligt Dagens Industri har blankningen av försvarsbolaget Saab nästan fördubblats sedan Sverige blev en fullvärdig medlem i Nato. Den 30 april låg de korta positionerna på 3,72 procent av aktiekapitalet, jämfört med 1,88 procent den 11 mars. Under samma period har Saabs aktie stigit kraftigt.

  • Blankningen av Saab har ökat sedan Sveriges medlemskap i Nato.
  • De korta positionerna har stigit från 1,88% till 3,72% av aktiekapitalet.
  • Saabs aktie har haft en uppgång på över 31% under de senaste tre månaderna.

Blankningen fördubblas

Blankningen av Saab har sett en betydande ökning sedan Sverige officiellt blev en medlem i Nato den 7 mars 2024. De korta positionerna, vilket är ett sätt för investerare att spekulera i att aktiekurserna kommer att sjunka, har nästan fördubblats från 1,88 procent av aktiekapitalet i mars till 3,72 procent i slutet av april, enligt Finansinspektionens blankningsregister.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Saab-aktien stiger

Samtidigt som blankningen har ökat, har Saabs aktieprestanda varit stark. De senaste tre månaderna har aktien gått upp med drygt 31 procent. Denna uppgång kan möjligen kopplas samman med Sveriges nya status som fullvärdig medlem i Nato, ett steg som potentiellt kan leda till ökade affärsmöjligheter för försvarsbolaget.

Missa inte: BlankningskollenAlla blankade aktier på börsen just nu

Vi på Börskollen kommer fortsätta att följa utvecklingen för Saab och hur Sveriges medlemskap i Nato påverkar företagets aktieprestanda.

Börskollen om Saab

Saab är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SAAB B på Large Cap. Saab verkar inom sektorn Industri och aktien har 94962 st ägare hos Avanza samt 26994 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Saab är en leverantör av produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Produktportföljen består av flygplan som JAS Gripen, ytfartyg och ubåtar, samt vapen och tillhörande system. Bolaget bedriver sin verksamhet i Sverige och på flertalet marknader inom Europa, USA och Australien. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Saab, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt