BMW:s tillbakadragna order riskerar Northvolts finansiering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

BMW:s tillbakadragna order riskerar Northvolts finansiering

BMW:s

BMW har överraskande dragit tillbaka en order värd cirka 22 miljarder kronor från batteribolaget Northvolt. Detta beslut kan potentiellt påverka Northvolts redan ansträngda finansiering och riskerar att komplicera bolagets ekonomiska situation ytterligare.

  • BMW drar tillbaka order värd 22 miljarder kronor.
  • Northvolts finansiering kan påverkas negativt.
  • Bolaget har tidigare lånat 52 miljarder kronor baserat på stora orderstockar.

Riskerar att påverka finansieringen

Enligt Finwire/Dagens Industri riskerar BMW:s avhopp att strypa Northvolts finansiering. Bolaget har tidigare lyckats låna drygt 52 miljarder kronor från 23 banker, med hänvisning till sin stora orderstock på över 560 miljarder kronor. En källa insatt i Northvolt säger till Dagens Industri: “Frågan är vad långivarna säger när BMW nu drar tillbaka order. En betydande del av Northvolts finansiering är lån och långivarna har möjlighet att strypa lånen om förutsättningarna ändras. Det är avtalen med kunderna man har lånat pengar på, det är hela säkerheten.”

BMW missnöjda med kvaliteten

BMW:s beslut att dra tillbaka ordern sägs bero på missnöje över batteriernas kvalitet samt upprepade produktionsförseningar. Detta kan ha varit en avgörande faktor för den tyska biljätten att avsluta sitt samarbete med Northvolt, vilket nu kan få långtgående konsekvenser för det svenska batteribolaget.

Northvolt bedömer ingen påverkan

Trots dessa utmaningar har Northvolt via sin kommunikationschef meddelat att de bedömer att BMW:s indragna order inte kommer att påverka varken bolagets krediter eller intresset från investerare. Det återstår dock att se hur långivarna kommer att reagera på den förändrade situationen.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen kring Northvolt noga och rapportera om eventuella förändringar i bolagets finansiella situation och samarbeten.

Börskollen om Northvolt

Northvolt AB är ett svenskt företag som håller på att uppföra en fabrik i Skellefteå för att tillverka litiumjonbatterier, både för elbilar och för energilagring. Bolaget grundades 2015 av Peter Carlsson och hette då SGF Energy.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Northvolt, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien BMW

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt