Bolånejätten: Fem räntesänkningar i år – så låg blir din bolånekostnad
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Bolånejätten: Fem räntesänkningar i år – så låg blir din bolånekostnad

Bolånejätten:

SBAB räknar med fem räntesänkningar från Riksbanken i år. Prognosen kommer i en ny konjunkturrapport från den statliga bolånebanken. Den första sänkningen på 0,25 procentenheter från dagens 4,00 procent kommer redan i maj.

SBAB räknar med fem räntesänkningar från Riksbanken i år. Prognosen kommer i en ny konjunkturrapport från den statliga bolånebanken.

Den första sänkningen på 0,25 procentenheter från dagens 4,00 procent kommer redan i maj. Och när riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion sätter punkt för året har räntan sänkts till 2,75 procent, enligt SBAB:s ekonomer.

Om bolåneräntan skulle hänga med nedåt med 1,25 procentenheter skulle det dra ned räntekostnaden för ett lån på tre miljoner kronor med 37 500 kronor per år – eller 3 125 kronor per månad – före ränteavdrag.

"Signalerna från ECB senast var att man inte utesluter en sänkning i juni. Sker inte det tror jag att Riksbanken efter en första sänkning i maj väljer att avvakta med nästa sänkning, såvida inte inflationen tvärdyker i maj. Att styrräntan ska ner totalt med minst 1 procentenhet under året – troligen mer – är dock fullt rimligt sett till hur inflationsutsikterna ser ut i Sverige just nu", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB hade vid årsskiftet en utlåning på drygt 517 miljarder kronor.

Källa: TT / Börskollen

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt