Bästa julrallyt på decennium – Expert: Här är förklaringen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bästa julrallyt på decennium – Expert: Här är förklaringen

Bästa

Enligt Affärsvärlden är Stockholmsbörsen på god väg att bokföra sitt bästa julrally sedan millennieskiftet. Börsens uppgång på 16,5 procent sedan början av november är en av de starkaste tvåmånadersperioderna sedan 1980. Enligt SEB:s seniorekonom Johan Javeus beror uppgången dock inte på ett vanligt säsongsmönster, utan på dramatiska ränteomsvängningar.

Nyheten i korta drag:

  • Stockholmsbörsen kan stå inför sitt bästa julrally på 2000-talet med en uppgång på 16,5 procent sedan början av november.
  • Uppgången är en av de starkaste för en tvåmånadersperiod sedan 1980.
  • Enligt SEB:s seniorekonom Johan Javeus är ränteomsvängningar den främsta orsaken till rallyt, snarare än ett vanligt säsongsmönster.

SEB:s seniorekonom Johan Javeus förklarar att rallyt framför allt beror på de dramatiska omsvängningarna i räntorna. "Den främsta förklaringen till rallyt är naturligtvis inte något säsongsmönster utan den lika dramatiska omsvängningen i räntorna där 10-årsräntan i USA fallit över 100 punkter sedan toppen på 5 procent den 19 oktober", säger han.

Detta skriver Affärsvärlden, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Rallyt tog fart efter Federal Reserves beslut

Rallyt tog fart den 1 november när USA:s centralbank Federal Reserve valde att behålla styrräntan oförändrad, vilket tolkades som att räntetoppen var uppnådd. Ytterligare bränsle till uppgången tillfördes förra veckan när Federal Reserve flaggade för tre räntesänkningar nästa år.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.