Börskollen-intervju med daytradern Björks Invest
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med daytradern Björks Invest

Börskollen-intervju

I vår nästa tradingrelaterade intervju har turen kommit till en ung och mycket ambitiös daytrader. Björks Invest har inte lika många år på nacken som de tidigare daytraders som vi intervjuat, men kan därför också ge ett intressant perspektiv och mycket matnyttiga insikter från en som befinner sig i ett lite tidigare skede på resan mot att “vara sin egen” och med siktet inställt på ekonomisk frihet. Detta vill du i vanlig ordning inte missa!

Hej Björks Invest. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Hej! Är en 22-årig kille som är bosatt i mellersta Sverige. När jag inte befinner mig framför skärmarna så hittar ni mig antingen på gymmet eller på golfbanan. Har även en hobby att laga mat och DJa.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för finansmarknaderna i allmänhet och kortsiktig värdepappershandel/trading i synnerhet från första början?

Då jag läste ekonomi på gymnasiet, kom jag snabbt i kontakt med börsens värld. När jag fyllde 18 år minns jag att jag direkt skaffade ett konto på Avanza och började köpa allt från investmentbolag till olika fonder. Trodde först att man kunde göra snabba klipp och bli rik fort på aktiehandel. Fick rätt så snabbt börja tänka om och se det ur ett längre perspektiv, vilket gav en viss besvikelse där och då.

Till en början höll jag bara på med långsiktiga investeringar och lade mycket tid på att lära mig fundamental analys. Lade ner oerhört mycket tid på att förstå hur ett bolag funkar. Läste en massa böcker om hur man gör fundamentala analyser. Försökte lära mig allt från DCF-modeller till de mjuka delarna av ett företag, sådant man inte kan sätta ett värde på. Detta gjorde jag under den tiden extremt många bolagsanalyser som jag sedan skickade till massa finans-Twitterprofiler, Redeye-analytiker etc etc. Lärde och utvecklades otroligt mycket genom detta. Jag har min före detta grymma lärare Göte Brunasso/@Ekonomilararen och min före detta gamla klasskompis @monelusk att tacka för all den kunskap som de gett mig. Utan dessa så hade inte detta intresset kunnat växa så som det gjort. De har agerat lite som mitt bollplank i mitt växande intresse för aktier, vilket jag är evigt tacksam för. Att dessutom ha dessa att dela intresset med har varit guld värt.

Men personligen så kände jag att de här med långsiktiga investeringar inte riktigt var något för mig. Hade för dåligt tålamod och tyckte att det var tråkigt att månadsspara i investmentbolag och stabila utdelningsaktier.

Men personligen så kände jag att de här med långsiktiga investeringar inte riktigt var något för mig. Hade för dåligt tålamod och tyckte att det var tråkigt att månadsspara i investmentbolag och stabila utdelningsaktier. Jag ville se resultat fort i mina antaganden och att då sitta i flera år för att se om man fick rätt eller inte var inget för mig. Jag ville göra “snabba klipp” och då började jag snegla på trading.

Sommaren 2019 började jag testa på swingtrading samt index handel. Jag tyckte att det var så kul så jag bestämde mig hösten 2019 att gå ner i arbetstid för att kunna lägga ner mer tid på min trading. Ett av mina livs bästa beslut helt klart. Kände att jag fann bättre edge i aktiehandeln än index och valde därför att satsa på det och fördjupa mig mer i det genom att skaffa en riktig tradingterminal för att kunna handla ännu mer kortsiktigt. Och det är så resan startade.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/trading, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag ha kommit en bit längre på vägen? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Det är tiden framför skärmarna som skapar erfarenhet. Det är i sin tur den erfarenheten som gör att man förstår marknadens mönster mer och mer ------> edge.

Ända sedan start, oavsett om det handlar om investeringar på lång sikt eller kortsiktig handel, har jag varit duktig på att hantera risk, vilket varit en av mina styrkor. Har aldrig haft några större drowdowns. När jag väl bestämde mig för att fokusera på aktiehandeln och lägga index på hyllan så var det självklart inte lätt. Det är tiden framför skärmarna som skapar erfarenhet. Det är i sin tur den erfarenheten som gör att man förstår marknadens mönster mer och mer ------> edge. Finns inga färdiga “strategier”, utan dem skapar man under resans gång.

“Nothing kills your trading growth like fear of failure”. Till en början hade jag ett mindset där jag hela tiden försökte göra allt perfekt, vilket i praktiken inte funkar. Så fort jag gjorde något som jag ansåg vara fel tryckte jag ner mig själv. Man måste förstå att detta yrke kommer aldrig att kunna göras perfekt. Misstag kommer att göras och det får man leva med. Man måste tidigt lära sig att snabbt kunna gå vidare mentalt. Inte börja älta eller mentalt fastna vid ett “misslyckande”. Börsen ger en alltid en ny chans.

Något som jag verkligen vill skicka med till alla som läser detta och som vill testa på att handla mer kortsiktigt, är att inte fokusera på pengarna, utan att fokusera på processen bakom handeln.

Något som jag verkligen vill skicka med till alla som läser detta och som vill testa på att handla mer kortsiktigt, är att inte fokusera på pengarna, utan att fokusera på processen bakom handeln. Detta är ett prestationsbaserat yrke, vilket kräver att man hela tiden måste rannsaka sig själv hur man kan bli ännu bättre.

Handla för att lära ------> utvecklas -----> bli bättre ------> bättre resultat.

När jag lärde mig detta “mindset” så gick det lättare rent mentalt att handla och de är då “poletten” trillar ner. Sen är alla olika. Vissa sporras av att se resultat. Jag sporras av att se utveckling.

Ett exempel på när egot tog över var när CDON hade en extremt dålig rapport. Jag trodde jag visste bättre än marknaden och snittade kort i en kraftig uppstuds. Det enda jag ville ha var att få rätt och bilden talar sitt tydlig språk i hur det kan gå då...


Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

En ganska annorlunda förebild bortom detta sammanhang är faktiskt DJ/musikproducenten Avicii som har varit en stor förebild för mig i det jag bedriver och jobbar med idag. Jag känner igen mig i många delar av Avicii; allt från personlighet, drivet och passionen för det man gör, till viljan att “lyckas” och vad det innebär etc. Låten “Levels” är den låt som ligger mig varmast om hjärtat och som jag verkligen tycker uttrycker en känsla av vinnarmentalitet. Brukar minutrarna innan varje börsöppning spela just denna låt för att peppa mig själv lite extra. Musik gör så mycket för psyket!

Sen är alla mina tradingkollegor stora förebilder. Traders som kommit betydligt längre än en själv. Man motiveras och sporras av att se dem pusha sig mot nya nivåer hela tiden. Kan de så kan jag!

Man drar ofta paralleller mellan trading och elitidrott, där endast några få procent lyckas bli duktiga nog att ens överleva och ännu färre blir så pass duktiga att de kan leva gott på sin sysselsättning. Vilka specifika val och egenskaper tror du är extra betydelsefulla för att ha möjlighet att lyckas inom tradingens värld?

Trading är ett prestationsbaserat yrke som kräver extremt mycket tid och engagemang precis som i vilket annat sälj- eller entreprenörsyrke som helst.

Det har långt ifrån varit enkelt ska jag säga och min resa har bara börjat. Men jag vågar nog påstå att jag har lagt ner betydligt mycket mer tid än vad de flesta skulle vilja göra. Man har fått göra sina prioriteringar och uppoffringar helt klart.  

Trading är ett prestationsbaserat yrke som kräver extremt mycket tid och engagemang precis som i vilket annat sälj- eller entreprenörsyrke som helst. Presterar du inte och lägger ner den tid som krävs så kommer man snabbt kasta in handduken. Personligen har jag för lite erfarenhet för att ens säga om yrket är något för mig eller inte. Det enda jag vet är att jag har en stor passion för det jag gör, är driven och har envisheten för att nå mina mål och drömmar.

Den som trodde att trading är ett lyxjobb, där man kan arbeta i 20 minuter varje dag och håva in miljonerna, får tänka om.

“I don’t have a 9-5 job, I have one when I open my eyes until I go to sleep.” Den som trodde att trading är ett lyxjobb, där man kan arbeta i 20 minuter varje dag och håva in miljonerna, får tänka om. Då jag för drygt 10 månader sedan drog i gång på heltid, har livet aldrig varit mer stressigt och ångestfyllt än vad det är nu. Mentalt är det extremt påfrestande när man sitter och handlar så det är som att ställa sig i en boxningsring mot marknaden. Man sitter på helspänn efter möjligheter och man är 110% fokuserad och att vara “skarp” i sinnet från 09:00-17:30. Det är en mental påfrestning att hålla på med det här, vilket jag var beredd på. Och det är på något sätt därför jag älskar detta yrke så mycket. Man lär sig alltid något nytt om sig själv och hur man funkar som människa och agerar i olika psykologiskt pressade situationer. Psykologin är det som gör detta jobb så roligt, tycker jag!

En viktig egenskap som jag vet att jag delar med många andra traders är vikten av ödmjukhet. Att både vara ödmjuk mot marknaden, men också mot framtiden. Än så länge har jag bara varit med i extrem hausse-marknad och blomstrande högkonjunktur med ett rekordlågt ränteläge. Man har ingen aning hur marknaden kommer att te sig om förutsättningarna förändras framgent. Därför är jag personligen väldigt ödmjuk inför den tiden som stundar och fokus ligger på att göra sitt bästa efter de förutsättningar som finns. De är helt klart toppisch där ute när helt plötsligt alla ska bli traders ;) Om sämre tider kommer lär de vara många som kastar in handduken.

Du är ju också en allt mer välkänd Twitterprofil (över 2.000 följare) och även bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Twitter och min blogg har för mig varit en plattform där jag får möjligheten att inspirera och dela med mig av min resa. Twitter har varit en grym plattform för mig att få bekanta mig med andra traders och investerare. Har skrivit och chattat med otroligt mycket spännande människor och lärt mig extremt mycket. Ett tips! Var inte rädda för att ta kontakt med människor på Twitter. De flesta är otroligt hjälpsamma och delar gärna med sig av sina erfarenheter!

Twitter har varit en grym plattform för mig att få bekanta mig med andra traders och investerare.

Bloggen för mig har varit en plats där jag får möjligheten att få skriva av mig. Lite som en dagbok fast som alla kan få ta del av och inspireras av.

Låt oss skifta fokus till din tradingstil/strategi(er). Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din(a) nuvarande handelsstrategi(er)?

Det finns ingen rak och tydlig strategi, utan handeln baseras mycket på känsla och conviction.

Denna är svår. Det finns ingen rak och tydlig strategi, utan handeln baseras mycket på känsla och conviction. Handlar enbart aktier på den svenska småbolagsmarknaden än så länge och tradsen baseras på flöden, orderbok, nyheter samt extremt simpel TA (hur har aktien handlas de senaste dagarna, tidigare toppar/bottnar etc).Ibland kan det även förekomma en och annan swingtrade.

Nyckeln i min strategi är stabilitet och den skapas genom att jag handlar relativt många papper per dag. Fokus ligger på få förlustdagar och många små vinstdagar.

Jag är en trader som både förespråkar “the trend is your friend” men också gillar att vara contrarian (köpa dipp/korta och gå emot kraftiga uppgångar, felprissättningar etc) både kort som lång. Bredheten i min handel är en av mina styrkor skulle jag säga. Nyckeln i min strategi är stabilitet och den skapas genom att jag handlar relativt många papper per dag. Fokus ligger på få förlustdagar och många små vinstdagar.

Jag gillar låg risk i form av att jobba efter många små trades som genererar “många bäckar små”. Tidsmässigt är tradsen på ett par sekunder till några minuter. Ibland kör jag även vissa case där jag tror på en större rörelse. Dessa trades kan vara upp till ett par timmar till någon dag eller två. Låg risk definierar jag inte som “små positioner” utan positionsstorlekarna baseras på min conviction för stunden.

Om vi tvingar dig att rangordna, vilka tror du är de fem enskilt viktigaste beståndsdelarna i din “approach”?

Det gäller att finna en balans mellan disciplin, ödmjukhet och oräddhet. Kombinationen av dessa tre ger dig de bästa förutsättningarna att mentalt fina balans och ro. Enligt mig så är trading ett sannolikhetsspel. Du bettar på prisfluktuationer i marknaden och därmed gör du ett antagande som antingen kan få ett positiv eller negativt utfall. Det handlar inte om att ha rätt eller fel. Trada processen, inte ditt ego, och därför är disciplinen så viktig. Ödmjukhet handlar för mig om att ta dagarna som de kommer och alltid vara medveten om att “this is the market and everything can happen”.

Det handlar inte om att ha rätt eller fel. Trada processen, inte ditt ego, och därför är disciplinen så viktig.

Att känna sig orädd har för mig varit en nyckel till att känna att jag inte överanalyserar för mycket. Inte vara rädd för misslyckande eller att göra fel. Oräddhet handlar även för mig om att utmana och hela tiden våga gå utanför sin comfort zone för att på så sätt utvecklas så mycket som man bara kan.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Jag jobbar just nu väldigt mycket med att inte återgå till gamla tankemönster i min handel. Helt enkelt att befinna sig i rätt mindset och handla för rätt anledning. Inte fokusera på resultat, utan process. Jag har även märkt att jag behöver bli bättre på att bli mentalt snabbfotad i min handel. Snabbt kunna gå vidare från en förlust och ta nästa trade, utan att älta. Att förstå att alla trades är helt unika och har inget med varandra att göra så de känslorna som skapas från en trade gäller att inte bära med sig in i nästa. Varje trade ses ur ett neutralt perspektiv.

Jag jobbar även en hel del med att inte känna efter för mycket och överanalysera. Att leva i nuet framför skärmarna och inte tänka för mycket kring vad som kan hända etc etc. Mycket handlar också om att finna balansen när man ska slå av och slå på beroende på marknad. I vissa marknadsperioder krävs att man sitter mer på händerna, medan vissa perioder kräver riskpåslag och att fatta mod. Att finna denna balans gör man enbart genom skärmtid och erfarenhet. Mönster upprepas oftast.

Rent strategiskt vill jag utvecklas i andra delar av handeln såsom case/swinghandel som jag med tiden vill bygga upp mer och mer. Då jag som trader vill utvecklas och kunna anamma nya sätt att handla på för att på så sätt få nya inkomstkällor utöver det vanliga kassaflödet från intradag.

Vilka är dina övergripande mål med din trading/förvaltning? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Min resa har bara börjat och målet är att leva “the good life”, haha skämt åsido. Men det stora målet är att skapa ekonomisk frihet. Att kunna göra vad jag vill när jag vill. Friheten med jobbet är också en anledning till varför man valt att vara sin egen, även om det än så länge är i liten skala. Det är viktigt att aldrig glömma bort att detta är inget sprintlopp, utan ett marathon. Ett annat mål är också viljan att dela med mig, att hjälpa andra, att detta inte enbart har en egoistisk strävan utan också en medmänsklig.

...det stora målet är att skapa ekonomisk frihet. Att kunna göra vad jag vill när jag vill.

Jag älskar även att få inspirera och motivera andra människor och hoppas att jag med tiden kan bygga mig ett större namn och bli en större finansprofil.

Oavsett vad som händer i framtiden måste man förstå att här i livet finns det inga garantier. Det gäller att hålla sig ödmjuk som i de bra och dåliga stunderna. Man får aldrig glömma bort att vara tacksam för det man har. Det är mycket man tar för givet. Jag är den förste i släkten att hålla på med aktiehandel och att arbeta med det. Har börjat från scratch på helt egen hand och utgångspunkten har inte alltid varit så gynnsam.

Om du fritt får välja tre traders/börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Finns många där ute som verkligen förtjänar en intervju men om jag får välja tre stycken skulle de vara en intervju med tradern @fredrikbennet. En otroligt duktig trader som verkligen är något utöver det vanliga med tanke på hur kort tid han tradat.

Hade också velat se en intervju med @eerikbergstrand och @Stoqen två traders som gjort otroliga resor som förtjänas att lyftas upp.

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med din framtida trading och livsmål!

Tips: Du vill väl inte missa inte nästa spännande intervju? Prenumerera på vårt nyhetsbrev eller ladda ner vår kostnadsfria nyhetsapp.

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt