Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börskollen-intervju

Börskollen-intervju med daytradern Paper Chaser

Som vi tidigare utlovat skiftar vi nu fokus från renodlad investering till börsens formel-1; trading! I denna första (men definitivt ej sista) tradingintervju får du möjligheten att bekanta dig med daytradern Paper Chaser. Här finns mycket kunskap att suga åt sig om hans resa och vilka variabler och egenskaper som är viktiga för att lyckas som trader. Stark läsrek!

Hej Paper Chaser. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Jag är en 25-årig man bosatt i Stockholm som är inne på mitt femte år av aktiehandel. Kan knappt tro att när jag skriver detta att det snart har gått ett halvt decennium sen jag gav upp studierna på KTH för att syssla med trading på heltid. Har inte ångrat det en sekund.

(...) har gått ett halvt decennium sen jag gav upp studierna på KTH för att syssla med trading på heltid. Har inte ångrat det en sekund.

När jag inte handlar aktier, index och krypto så gymmar jag. Jag tycker att det är skönt att komma ifrån skärmarna, koppla bort hjärnan och använda kroppen istället.

Jag har egentligen ingen bakgrund inom finans. Det närmaste finans jag kom var kassan på ICA i min hemort. Många fantastiskt duktiga traders jag känner har inte heller någon bakgrund inom finans, därför tycker jag att någon ekonomiutbildning eller liknande inte förbättrar dina förutsättningar som trader nämnvärt.

Jag har egentligen ingen bakgrund inom finans. Det närmaste finans jag kom var kassan på ICA i min hemort.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för finansmarknaderna i allmänhet och kortsiktig värdepappershandel/trading i synnerhet från första början?

Varför ska jag vänta i ett år på 7% i avkastning när det finns aktier som går över 20% på en dag? Det måste finnas ett sätt att hitta dessa aktier.

Jag och en då ny bekant till mig satt i fikarummet hösten 2013 på vårt dåvarande jobb under en rast och pratade. Då tog han fram telefonen och visade sin “aktieportfölj” till mig. Jag blev nyfiken på att veta mer och det var väl egentligen där allt började.

Redan då kickade logiken in. Varför ska jag vänta i ett år på 7% i avkastning när det finns aktier som går över 20% på en dag? Det måste finnas ett sätt att hitta dessa aktier. Sedan var det bara att ge sig ut på marknaden och försöka hitta dem.

Så här såg min första tid på börsen ut. Nästan 60% ner på 8 månader.

Det var inte lätt i början. Men jag gav mig ut på egen hand och experimenterade. Som man kan se så funkade det faktiskt vissa dagar. Men det fanns dagar där det verkligen inte gjorde det. Juli 2015 såg det ut att vända och december 2015 valde jag att göra det på heltid. Hade någon frågat mig idag; “Jag har varit lönsam i 5 månader i rad och tänker börja daytrada på heltid istället för att jobba/plugga, borde jag göra det?” så hade jag varit väldigt skeptisk till det.

Bekanten från fikarummet var förresten @mandingotrader. Både jag och han handlar än idag.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/trading, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren trader som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Jag frågar mig flera gånger i månaden “Hur kan jag vässa min edge ännu mer?

Det jag förstod är att jag inte förstod tillräckligt mycket om marknaden. Då trodde jag att det var viktigt att utveckla en näsa för att kunna nosa fram vinnarna på börsen.

Det har väl varit lite av min styrka, jag testar gärna nya saker. Långt ifrån allt funkar, men vissa saker ökar edgen i marknaden.

Jag har under alla dessa år utvecklat min strategi. Jag frågar mig flera gånger i månaden “Hur kan jag vässa min edge ännu mer?” Jag testade att handla amerikanska aktier rätt länge sen och det gick inte bra alls. Jag kunde inte hitta kontinuerlig intjäning där. Men för cirka två månader sen tog jag upp det igen och det går många gånger bättre än handeln på den svenska börsen. Det har väl varit lite av min styrka, jag testar gärna nya saker. Långt ifrån allt funkar, men vissa saker ökar edgen i marknaden.

Jag tror att det är väldigt viktigt, inte bara just inom tradingen men inom vad som helst, att älska det man håller på med.

Jag tror att det är väldigt viktigt, inte bara just inom tradingen men inom vad som helst, att älska det man håller på med. När man har suttit vid skärmen några år och kanske gjort så pass mycket pengar att man inte behöver gneta på samma sätta som förut, så kan det vara svårt att hitta motivationen för att sätta sig vid skärmen på morgonen. Om man gör det för pengar, som man inte längre behöver så blir det rätt meningslöst. Därför tror jag att man måste ha ett större syfte eller en passion för handeln, helt enkelt.

P&L-graf YTD för ett av mina tradingkonton.

Man drar ofta paralleller mellan trading och elitidrott, där endast några få procent lyckas bli duktiga nog att ens överleva och ännu färre blir så pass duktiga att de kan leva gott på sin sysselsättning. Vilka specifika val och egenskaper tror du har varit extra betydelsefulla för dig och din personliga resa?

Jag tror att den viktigaste egenskapen är att aldrig ge upp. (...) Analysera vad som gick fel, lär dig av misstagen och gå vidare.

Jag tror att den viktigaste egenskapen är att aldrig ge upp. Oavsett hur svårt det blir, eller hur mycket pengar man förlorar. Det är lätt att hamna i en spiral av negativa tankar vilket förmodligen kommer att påverka tradingen på ett destruktivt sätt. Analysera vad som gick fel, lär dig av misstagen och gå vidare.

En annan faktor är disciplin. Har man inte disciplinen att dag efter dag sätta sig vid skärmen så kommer resultatet att vara mellanmjölk, eller kanske till och med passerat bäst före-datum mjölk.

Alla lönsamma traders som jag känner är under konstant förändring. Det är väldigt få som gör samma sak idag som de gjorde för tre år sen.

Alla lönsamma traders som jag känner är under konstant förändring. Det är väldigt få som gör samma sak idag som de gjorde för tre år sen.

Trading har verkligen otroligt lite med intelligens att göra. Visst kan det gynna dig men den bästa tradern jag känner är långt ifrån den smartaste. Han är däremot den som förstår marknaden på ett sånt djup ytterst få gör.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (över 11.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Tyvärr har Twitter dött ut något enormt på sistone. Det är verkligen inte vad det var när jag började handla. Sorterar man bort människor som pratar extremt mycket i egen bok så finns det faktiskt några kvar som diskuterar sina case och är villiga att ta konstruktiv kritik och starta en diskussion kring dessa. Men de är som sagt, få.

Idag använder jag Twitter mest för att diskutera allt möjligt som har med de finansiella marknaderna att göra. Det blir också en hel del memes.

Låt oss skifta fokus till din tradingstil/strategi(er). Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din(a) nuvarande handelsstrategi(er)?

Det spelar ingen roll vad jag handlar bara det finns volatilitet.

Jag handlar allt från aktier i Sverige och USA till index och kryptovalutor. Det spelar ingen roll vad jag handlar bara det finns volatilitet. Därför har detta år varit extremt bra för min egen del, det har funnits volatilitet i stort sett överallt.

Graf Bitcoin, 30-minuters.

Ett exempel på det är rörelsen i bitcoin i helgen. Man passar på under en helg att likvidera alla som har samlat på sig långa positioner under veckan.

När jag började handla så handlade jag enbart kortsiktigt. Jag stängde i stort sett alla positioner under dagen. Men nu har det utvecklats till positioner som hålls i en vecka, en månad och längre.

För att få bättre förståelse för hur du arbetar i marknaden; beskriv en (eller flera) “perfekt(a)” men samtidigt realistisk(a) setup(er). Hur ser situationen ut, vilka variabler lägger du mest vikt vid och hur spelar scenariot ut sig?

Min “formel” för framgång på börsen är väldigt enkel. Det är tid x edge = tjen.

Det är en svår fråga eftersom det beror väldigt mycket på vilken tillgång det gäller. Analysen och exekveringen ser väldigt annorlunda ut om man jämför t.ex. aktier och kryptovalutor. Man handlar givetvis aldrig kryptovalutor på en bra rapport eller rekommendationer. Istället blir det att försöka hitta lägen när dessa är överköpta/översålda. I aktier blir det mer att handla på nyheter och försöka tolka dessa snabbare än marknaden och därmed skaffa sig en edge på det viset. Men det har blivit mycket svårare nu än för tre år sen.

Min “formel” för framgång på börsen är väldigt enkel. Det är tid x edge = tjen. Ju mer tid du lägger ner desto mer pengar blir det i slutändan, men det förutsätter att du har positiv edge.

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika snabba och kraftiga uppgången. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din(a) handelsstrategi(er) har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Som jag har nämnt så har volatiliteten varit helt fantastisk i dessa tider och så har även tradingen.

Kunde jag ha gjort det bättre? Ja. Jag hade stor exponering in i kraschen och en ännu större ut ur den. Jag förväntade mig att vi skulle vara vid bottnarna under en mycket längre period, men med allt pengarprintande från centralbankerna blev det en omöjlighet.

Givetvis kan jag gräma mig över att jag köpte X istället för Y men jag valde verkligen att prioritera bra bolag om bäsen skulle vara långsiktig, tyvärr studsade inte dessa lika bra som de lite sämre, mer spekulativa bolagen. Där kanske man skulle kunna säga att jag för defensiv.

Som jag har nämnt så har volatiliteten varit helt fantastisk i dessa tider och så har även tradingen. Det viktigaste var nog att tradingen om dagarna funkade som den skulle, även om den långsiktiga väskan blödde varje dag. Sett i backspegeln var det en otrolig erfarenhet men jag tror inte att vi kommer att få se en sån marknad kommande 3-4 åren.

Sett i backspegeln var det en otrolig erfarenhet men jag tror inte att vi kommer att få se en sån marknad kommande 3-4 åren.

⇨ Tips: Kom igång med bolagsbevakning i Börskollen på 3 minuter

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Ju fler som dras till en viss marknad desto mer pengar finns det att tjäna eftersom dessa är inte så sofistikerade i början.

Just nu håller jag på att utveckla min edge på den amerikanska marknaden. Sverige är ju väldigt litet i jämförelse, USA är en mer internationell marknad för daytraders. Ju fler som dras till en viss marknad desto mer pengar finns det att tjäna eftersom dessa är inte så sofistikerade i början. Det var så för fyra år sen i krypto, majoriteten av människor som handlade det visste knappt vad de höll på med så där fanns en fantastisk relativ edge.

Under årets gång har jag förstått att det viktigt att ha en balans för mig i livet utanför börsen.

Under årets gång har jag förstått att det viktigt att ha en balans för mig i livet utanför börsen. När det inte finns några konflikter med familjen, sambon eller andra så drar det aldrig någon energi eller tankekraft från handeln. Happy wife, happy life (och happy trading).

Beskriv några vanliga missuppfattningar om hur en (ofta) oerfaren individ föreställer sig att livet som day- eller swingtrader ser ut vs. hur det faktiskt ser ut och fungerar i verkligheten. Några bra “stalltips” till en nybörjare som vill göra ett seriöst försök att klättra till toppen?

Jag tror att många förskönar det. När man kollar på Twitter så tror man att alla göra stora summor pengar och att det är så himla fantastiskt att vara trader. När man är lite insatt i branschen så blir det rätt tydligt att dem som det går absolut bäst för syns och hörs allra minst. Den raka motsatsen gäller nog också, dem som det kanske inte går så bra för pratar inte så mycket om det. Det är lätt att tro att daytrading är så himla enkelt för att man gör två bra affärer på raken. Det svåra är att göra bra affärer dag efter dag.

Varje trader att ett eget sätt att se på marknaden. Ibland kan det vara så att två väldigt duktiga traders kan ha helt olika uppfattningar om ett case, om det är en kort eller en lång. Det galna är att båda kan göra pengar för att de har olika tidshorisont.

Många fokuserar nog alldeles för mycket på indikatorer och för lite på att förstå flöden i marknaden.

Många fokuserar nog alldeles för mycket på indikatorer och för lite på att förstå flöden i marknaden. Det förstnämnda är nog något som är lättare och förstå vilket gör det lättare att luta sig mot det när man ska ta en position. Även om indikatorer kan vara ett bra hjälpmedel kan de också vagga in en i en falsk trygghet.

Jag tror att det absolut viktigaste är att ge sig ut i marknaden och våga experimentera. Learning by doing.

Jag tror att det absolut viktigaste är att ge sig ut i marknaden och våga experimentera. Learning by doing. Jag har trampat på en hel del minor genom åren och jag tror att det värsta ligger ännu framför mig. Det vackra med trading är att man aldrig blir fullärd. Det finns alltid en ny marknad, en ny aktie eller en ny aktör som kan förändra spelplanen radikalt.

Vilka är dina övergripande mål med din trading/förvaltning? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5 år?

Jag hoppas bara att jag tycker att det jag gör är lika roligt om fem år som idag.

Förhoppningsvis så har jag en lite större portfölj än nu men strategin i grunden kommer nog vara densamma. Jag hoppas bara att jag tycker att det jag gör är lika roligt om fem år som idag.

Om du fritt får välja tre traders/börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

UtanArbete/@Daytradertroll, en väldigt duktig trader/investerare som har varit förebild sedan lång tid tillbaka. Jag slår vad om att han har en och annan galen börshistoria att dela med sig av.

Dingo/@Mandingotrader som har varit med på resan sedan dag ett och gjort imponerande bra ifrån sig.

Sist men absolut inte minst Mr P/@tradewithmrp, ett känslokallt avkastningsmonster som har ett unikt tillvägagångssätt för att hantera marknaden.

Vad kul att du lyfte just Mr P/@tradewithmrp då vi själva har sneglat på honom en tid, inte minst för att få in en swingtrader med fokus på O´Neil och Minervini-”stilen”. Han verkar dessutom vara extremt ödmjuk och delar med sig friskt av sin kunskap!

Paper Chaser, tack för din medverkan och ett stort lycka till med ditt framtida “tjen”!

⇨ Tips: Du har väl inte missat Börskollens populära nyhetsbrev?

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt