Bostadsaffärer tar allt längre tid
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Bostadsaffärer tar allt längre tid

Bostadsaffärer

Försäljningarna är fler och priserna stiger. Samtidigt tar det allt längre tid att gå i mål med bostadsaffärerna, visar färska siffror från bostadssajten Hemnet.

"Som både köpare och säljare på dagens marknad är det viktigt att ha med sig att det tar väsentligt längre tid med en bostadsförsäljning i dag än vad som var fallet för ett par, tre år sedan", säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg i en kommentar.

Genomsnittstiden för en lägenhetsförsäljning var under det första halvåret 27 dagar. Det är en ökning från 22 dagar under samma period i fjol.

För villor var försäljningstiden i snitt 31 dagar, vilket kan jämföras med 30 dagar förra året.

"En bidragande orsak är att fler bostadsbytare nu väljer att sälja innan man köper nytt. Sen finns det också en fortsatt osäkerhet på marknaden även om det har blivit betydligt bättre det senaste året", säger Erik Holmberg.

Försäljningstiderna på lägenhetsmarknaden har jämfört med första halvåret 2023 ökat i alla landets tolv största kommuner, med Lund som undantag.

På villamarknaden har försäljningstiden ökat i 14 av 21 län. Trögast är det i Gävleborgs län, med ett snitt på 44 dagar.

Bostadsaffärerna går allra snabbast i Stockholm: 16 dagar för en lägenhetsförsäljning och 23 dagar för en villaförsäljning.

De längre försäljningstiderna kan enligt Hemnet även kopplas till en allt piggare bostadsmarknad, då tidigare svårsålda objekt får nya ägare och kommer med i statistiken.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt