Brutal kursslakt i eyetrackingbolaget – Analytiker ser risk för nyemission
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Brutal kursslakt i eyetrackingbolaget – Analytiker ser risk för nyemission

Brutal

Eyetrackingbolaget Tobii står inför ekonomiska utmaningar och kan behöva söka nytt kapital inom kort, enligt Handelsbankens analytiker Daniel Djurberg. Tobii-aktien har fallit kraftigt efter bolagets senaste kvartalsrapport, där ett negativt kassaflöde väcker frågor om framtida lönsamhet.

  • Tobii-aktien rasade 24 procent efter Q1-rapporten.
  • Negativt kassaflöde på -126 miljoner kronor.
  • Forskning och utvecklingskostnader ökade mest.Fritt fall i Tobii-aktien efter dagens rapportbesvikelse.

Höga kostnader och negativt kassaflöde

Eyetrackingbolaget Tobii har rapporterat ett fritt kassaflöde på -126 miljoner kronor för det senaste kvartalet, jämfört med 46 miljoner kronor under samma period förra året. Den största ökningen i utgifter kommer från forsknings- och utvecklingskostnader, som steg till 86 miljoner kronor från 65 miljoner kronor året innan.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Analytiker varnar för kapitalinjektion

Handelsbankens analytiker Daniel Djurberg uttrycker oro över Tobiis höga kostnader och menar att bolaget kan behöva söka nytt kapital snart. "Frågan är om man ens har råd att spara sig till lönsamhet utan att göra ytterligare en nyemission. Det är en väldigt hög 'burn rate' om man tittar på kassaflödet", säger Djurberg till Dagens industri.

Med tanke på de ekonomiska utmaningarna och det negativa kassaflödet, bedömer Djurberg att Tobii troligen kommer att behöva genomföra någon form av kapitalinjektion inom det närmaste året.

På Börskollen följer vi utvecklingen kring Tobii noggrant och kommer att rapportera om eventuella förändringar i bolagets ekonomiska strategi eller nya kapitalanskaffningar.

Börskollen om Tobii

Tobii är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern TOBII på Small Cap. Tobii verkar inom sektorn Informationsteknik och aktien har 16326 st ägare hos Avanza samt 2781 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Tobii är ett teknikbolag. Bolaget utvecklar tekniska lösningar för eye tracking, som gör det möjligt för datorer att veta vart användaren tittar. Olika lösningar som bolaget utvecklar är för närvarande kommunikationslösningar för personer med rörelsehinder eller kommunikationssvårigheter, samt tillhörande utrustning inom arbetsområdet. Kunderna återfinns huvudsakligen inom vård och omsorg, forskningsinstitut, samt bland aktörer inom fordonsindustrin.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Tobii, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tobii

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tobii

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt