Buffett storsatsar på AI – 49 % av portföljen i dessa tre aktierna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Buffett storsatsar på AI – 49 % av portföljen i dessa tre aktierna

Buffett

Warren Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway har ägt aktier i över 50 år. Under denna tid har aktierna levererat en fantastisk avkastning på 3 787 464%. Berkshire Hathaway äger aktier i flera teknikföretag som är ledande inom artificiell intelligens (AI), trots att Buffett inte är känd för att jaga de senaste trenderna på aktiemarknaden. Tre av dessa AI-aktier står för hela 49,1% av Berkshire Hathaways aktieportfölj.

Nyheten i korta drag

  • Berkshire Hathaway har en snittavkastning på 19,8% per år över 50 år, vilket är dubbelt så mycket som S&P 500-indexet över samma tidsperiod.
  • Artificiell intelligens (AI) är en stark trend på aktiemarknaden, en trend som Berkshire Hathaway hänger med i genom flera AI-aktier i sin portfölj.
  • AI-aktierna Snowflake, Amazon och Apple står för 49,1% av Berkshire Hathaways aktieportfölj.

Listan med aktier som står för 49,1% av portföljen

  • Apple - 48,4%
  • Amazon - 0,4%
  • Snowflake - 0,3%

Detta rapporterar Yahoo Finance om.

Berkshire Hathaways AI-portfölj

Berkshire Hathaways investeringar i AI inkluderar företag som Snowflake, Amazon och Apple.

Apple, som är världens mest värdefulla företag med ett värde över 3 biljoner dollar, står för hela 48,4% av Berkshire Hathaways aktieportfölj. Apple har alla de egenskaper som Buffett älskar.

Apple är mest känt bland konsumenter och investerare för sin hårdvara såsom iPhone, iPad och Mac-datorer. Men företaget använder, ganska subtilt, artificiell intelligens (AI) i alla dess enheter. AI driver autokorrigeringsfunktionen på alla Apples tangentbord, samt röstassistenten Siri. Apple Music förlitar sig också på AI för att lära sig vad lyssnarna gillar, så att de kan erbjuda mer engagerande innehåll till användarna.

Dessutom kan den av Apple designade A17 Pro-chippet i den nya iPhone 15-serien hantera dessa AI-arbeten på enheten snabbare än någonsin tidigare. När fler smartphonefunktioner använder AI, kan införandet av nästa generations chip i dessa enheter minska deras beroende av externa datacenter för datorkraft. Detta leder till en snabbare och mer sömlös upplevelse för användaren.

Amazon, som står för 0,4% av portföljen, är ett av de mest diversifierade teknikföretagen i världen. Amazon investerar kraftigt i AI genom sin molnplattform Amazon Web Services (AWS) och har lanserat egna datacentrumskretsar, Trainium och Inferentia, som konkurrerar med Nvidias toppmodeller. Dessutom erbjuder AWS företag en växande mängd stora språkmodeller för att påskynda utvecklingen av AI-applikationer.

Läs också: Investera i AI – aktierna som presterat bäst på börsen

Snowflake, en ledande leverantör av molntjänster, står för 0,3% av portföljen. Bolaget har snabbt blivit en av de mest direkta AI-investeringarna för Berkshire Hathaway, särskilt sedan lanseringen av Data Cloud 2018, som hjälper stora organisationer att samla sina data på ett ställe för att dra värdefulla insikter.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt