Carnegie på väg mot börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Carnegie på väg mot börsen

Carnegie

Investmentbanken Carnegie, ägd av riskkapitalbolaget Altor, överväger fortsatt en börsnotering efter att ha utökat sin verksamhet. Bolaget har fokuserat på kapitalförvaltning genom strategiska förvärv och lanseringar, enligt grundaren Harald Mix.

  • Carnegie övervägde börsnotering 2021 men sköt upp planerna.
  • Bolaget har breddat verksamheten genom förvärv av Erik Penser och Didner & Gerge.
  • Lanseringen av Montrose ska öka värderingsmultiplarna.

Investmentbanken Carnegie, som ägs av riskkapitalbolaget Altor, övervägde att gå till börsen redan 2021. Harald Mix, grundare till Altor, berättar för Dagens industri att noteringen inte genomfördes då, eftersom marknaden 2021 var "över trendlinjen" och man även ville säkerställa en god eftermarknad.

Breddning av verksamheten

Sedan dess har Carnegie aktivt arbetat för att bredda sin verksamhet, med en tydligare inriktning mot kapitalförvaltning. Detta har skett genom strategiska förvärv, bland annat av Erik Penser Bank och fondbolaget Didner & Gerge. Dessutom har Carnegie lanserat Montrose, en konkurrent till Avanza och Nordnet, som förväntas höja värderingsmultiplarna.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Fokus på återkommande intäkter

Mix betonar vikten av att ha en verksamhet med hög avkastning på eget kapital och en stor andel återkommande intäkter. Han säger: "Även i vår investment banking-affär så är vi väldigt kapitallätta, så vi tycker att en verksamhet som har hög avkastning på eget kapital, en stor andel återkommande intäkter och som kan visa på en långsiktig organisk tillväxt borde förtjäna en bra multipel".

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och ser fram emot att se hur Carnegies strategiska åtgärder kommer att påverka deras framtida värdering och eventuella börsnotering.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt