Cloetta vill ha skadestånd för förorenat godis
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Cloetta vill ha skadestånd för förorenat godis

Cloetta

Cloetta, med varumärken som Kexchoklad och Läkerol i portföljen, kommer att begära skadestånd från den leverantör som levererat förorenad olja till bolagets godisfabrik. Det säger godistillverkarens vd Henri de Sauvage Nolting.

– Vi sitter i en diskussion med den leverantör som har levererat den råvaran till oss och söker skadestånd, säger Henri de Sauvage Nolting i en intervju med Dagens industris DiTV.

Vad föroreningen har kostat Cloetta är inte offentliggjort. Men enligt de Sauvage Nolting kommer det klarna när ett avtal med leverantören om ersättning har träffats.

Han vill inte berätta vilken leverantör som levererade den förorenade palmoljan.

Enligt Cloettachefen fattades omedelbart beslut om att stoppa fem "batcher" chokladgodis – flera hundra ton totalt – när det påträffades "spår av ett ämne från en olja som används i lantbruksmaskiner".

– Ämnet är inte farligt. Det är inte reglerat, säger de Sauvage Nolting.

Risker med ämnet som påträffats finns dock vid intag av stora mängder under lång tid, enligt Cloetta-chefen, som uppger att Livsmedelsverket har stött bolaget i hanteringen av problemet.

DiTV-intervjun görs sedan Cloetta redovisat en rörelsevinst på 193 miljoner kronor för årets första kvartal, jämfört med 178 miljoner kronor samma tid i fjol.

Omsättningen steg med 6 procent till 2,1 miljarder kronor.

"Jag är mycket glad att leverera ännu ett starkt kvartal trots att den miljö vi verkar i alltjämt påverkas av inflation på livsmedel och fortsatt makroekonomisk osäkerhet. Inflationstrycket varierar mellan olika branscher, men särskilt konfektyrindustrin fortsätter att påverkas av att råvarukostnaderna ökar med kakaopriset på rekordhöga nivåer", säger de Sauvage-Nolting om första kvartalets utveckling enligt ett pressmeddelande.

Cloetta-aktien – som rasade efter nyheten om förorenat chokladgodis tidigare i veckan – stiger med drygt 4 procent i förmiddagshandeln på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet ligger aktien därmed på minus 7,5 procent.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Cloetta

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Cloetta

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt