Copperstone får tillstånd att öppna gruva
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Copperstone får tillstånd att öppna gruva

Copperstone

Gruvbolaget Copperstone Resources har av mark- och miljödomstolen beviljats tillstånd att återuppta verksamheten i Viscariagruvan, berättar bolagets vd för Finwire. Bolaget räknar med att starta produktionen vid utgången av 2026, och planerar nu ett omfattande anläggningsarbete och konstruktionen av ett vattenreningsverk.

  • Viscariagruvan ska åter öppnas, och Copperstone Resources räknar med att börja produktionen vid utgången av 2026.
  • Bolaget kommer att påbörja ett stort anläggningsarbete, inklusive byggandet av ett vattenreningsverk.
  • För att driva gruvan krävs flera miljarder kronor i kapital, varav 2 miljarder ska vara eget kapital och 3 miljarder ska komma från projektfinansiering.

Domstolsbeslutet gällande Copperstone Resources ansökan om miljötillstånd för Viscariagruvan meddelades vid lunchtid igår. Utfallet var positivt för bolaget, som nu fått tillstånd att återuppta gruvverksamheten.

Planer för gruvan

"Nu ska vi sätta igång med ett stort anläggningsarbete och bygga ett vattenreningsverk", säger vd Jörgen Olsson till Finwire. "Sedan får vi lov att gå in och inspektera gruvgångarna och restaurera dem", tillägger han. Bolaget har redan påbörjat arbetet med att tömma gruvan på vatten, men planerar att intensifiera detta arbete efter gårdagens dom.

Det är viktigt att notera att domen är villkorad och att Copperstone Resources måste uppfylla olika krav, bland annat gällande utsläpp. Olsson försäkrar dock att dessa krav ligger i linje med vad bolaget förväntade sig.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Finansiering av gruvprojektet

Att driva en gruva kräver betydande kapital. Copperstone Resources söker nu efter några miljarder kronor för att kunna starta verksamheten. Olsson bekräftar att bolaget planerar att ta in cirka 5 miljarder kronor, där 2 miljarder kommer att vara eget kapital och 3 miljarder kommer från projektfinansiering.

Enligt analytiker på ABG Sundal Collier är det avgörande att Copperstone Resources säkrar finansieringen för projektet. ABG förutser också att bolaget kan uppnå ett EBITDA-resultat på 1,4 miljarder kronor och en omsättning på 2,4 miljarder kronor vid full produktionskapacitet.

Hos Börskollen följer vi utvecklingen kring Copperstone Resources och Viscariagruvan med stort intresse.

Börskollen om Copperstone

Copperstone är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern COPP på Mid Cap. Copperstone verkar inom sektorn Material och aktien har 13970 st ägare hos Avanza samt 2007 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Copperstone Resources är ett mineralprospekteringsbolag. Största delen av verksamheten utgår ifrån projekt som bedrivs inom Bergslagen. Bolagets långsiktiga strategiska vision är att skapa ett väletablerat mineralbolag genom investeringar i prospekteringsbranschen. En stor del av verksamheten bedrivs i samarbete med andra aktörer. Bolaget etablerades 2006 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Copperstone, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Copperstone

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt