Därför faller investmentbolaget kraftigt – analys pekar på svagheter i verksamheten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Därför faller investmentbolaget kraftigt – analys pekar på svagheter i verksamheten

Därför

Investeringsbolaget Ratos aktie har tagit en kraftig nedgång på börsen, med en minskning på 8,6 procent. En analys från Dagens industri pekar ut risker med portföljbolaget NVBS, och särskilt dess svaga kassaflöde, som en tänkbar orsak till nedgången.

  • Ratos aktie faller 8,6 procent på börsen efter rapportering om risker med portföljbolaget NVBS.
  • NVBS svaga kassaflöde är en av de risker som identifierats.

Dagens industri rapporterar att NVBS kassaflöde, exklusive förvärv, har legat på minus 334 miljoner kronor. Dessutom har NVBS uppvisat ett negativt rörelsekapitalbidrag på 358 miljoner kronor. Ett annat område som belysts är företagets upplupna intäkter, det vill säga intäkter som varken är betalda eller fakturerade. Dessa uppgick vid 2022:s slut till hälften av företagets årsomsättning.

NVBS svaga kassaflöde belastar Ratos

Enligt Dagens industri är NVBS svaga kassaflöde en bidragande orsak till Ratos svaga ekonomiska resultat för 2022. Analysen lyfter fram att kassaflödet har förbättrats markant under året men pekar samtidigt på att det finns utmaningar kvar.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Kritik mot Ratos ledning

Analysen från Dagens industri kritiserar även Ratos ledning. Om oron kring NVBS visar sig vara befogad, menar tidningens analytiker att det antingen beror på att ledningen inte har kontroll över verksamheten, eller att de valt att undvika problemet.

Om Ratos

Ratos är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Finans & Fastighet och aktien har 32946st ägare hos Avanza samt 6097st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Ratos är ett investmentbolag. Bolaget har som affärsidé att äga, investera och utveckla främst onoterade medelstora bolag inom den nordiska marknaden. Målet är att erbjuda ett långsiktigt och hållbart ägande samt skapa värde åt sina aktieägare, vilket uppnås genom ett aktivt ägande. Idag investerar Ratos i ett flertal olika branscher, med huvudkontor i Stockholm.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ratos

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ratos

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.