Därför går det bättre för svensk industri
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Därför går det bättre för svensk industri

Därför

Återhämtningen i svensk industri går snabbare än i euroländerna. Något som kan förklaras av den försvagade kronan. – Men det finns också ett orosmoln, säger Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i Sverige visar på en ökad aktivitet, medan det går fortsatt trögt i euroländer som Tyskland och Frankrike.

Att det går bättre för svensk industri beror delvis på den svaga kronan, säger Jörgen Kennemar.

– Svenska exportprodukter blir lite billigare än våra konkurrenters. Och det visar att företagen kan få bättre utväxling på sin export.

Även det faktum att Sverige haft modesta löneökningar jämfört med andra länder har gynnat den svenska industrin, säger han.

Tyskland sticker ut

Det är framför allt Tyskland som Jörgen Kennemar anser sticker ut bland euroländerna, med ett betydligt dystrare inköpschefsindex än det svenska.

– Tysk industri har lite fler utmaningar, delvis på grund av ökad konkurrens från Kina. Framför allt när det gäller bilar, som tysk industri är väldigt beroende av. Mer än vad vi är.

Men att det går sämre för industrin ute i Europa kan också få negativa konsekvenser för oss i Sverige, fortsätter Kennemar.

– Svensk export går ju mycket till Europa och inte minst euroländerna. Och skulle den här långvariga och tröga utvecklingen fortgå i eurozonen, så får vi en sämre avsättning på vår export dit.

Krävs räntesänkningar

Nu behövs fler räntesänkningar från centralbankerna för att industrin i euroländerna, ska komma ikapp, tycker han.

– Förhoppningen är väl att det kan komma mer positiva signaler under det här året, när ECB (Europeiska centralbanken) kanske sänker räntan ännu mer.

– Men det finns också orosmoln kring geopolitiken. Till exempel Frankrikes politiska utmaningar nu i samband med valet. Sådana saker kan också påverka svensk industrikonjunktur längre fram.

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt