Därför kan H&M vara utköpt från börsen inom ett decennium
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Därför kan H&M vara utköpt från börsen inom ett decennium

Därför

Enligt en analys från Dagens industri kan klädbolaget H&M komma att bli utköpt från börsen inom 8-10 år. Slutsatsen baseras på en modell som tidningen har utvecklat, som tar hänsyn till de omfattande aktieköp som har gjorts av huvudägaren Stefan Persson.

  • Stefan Persson har köpt aktier för nästan 30 miljarder kronor under 2017 och 2018.
  • Årliga aktieköp fortsätter i intervallet 3-6 miljarder kronor.
  • Huvudägaren och hans familj äger nu 65,5 procent av kapitalet.

Enligt en analys som presenteras i Dagens industri, kan H&M vara på väg att bli utköpt från börsen inom de kommande åtta till tio åren. Analysen bygger på en modell som tar hänsyn till de betydande aktieköp som huvudägaren Stefan Persson har genomfört under de senaste åren.

Betydande aktieköp av Stefan Persson

Under åren 2017 och 2018 köpte Stefan Persson aktier i H&M för nästan 30 miljarder kronor. Dessa stora investeringar har sedan följts upp med årliga köp i intervallet 3-6 miljarder kronor. Dessa kontinuerliga köp har successivt ökat familjens ägande i bolaget.

Kontrollerande ägarandel

Tillsammans med den övriga släkten äger Stefan Persson nu 65,5 procent av kapitalet i H&M. Detta ger familjen en betydande kontroll över bolaget, vilket har lett till spekulationer om att H&M kan vara på väg att bli ett privatägt företag. Om köpen fortsätter i samma takt som hittills, kan bolaget vara helt utköpt från börsen inom det kommande decenniet.

Vi på Börskollen följer noga utvecklingen kring H&M och Stefan Perssons aktieköp, och det blir spännande att se om analysen från Dagens industri kommer att realiseras. Fortsatta investeringar och strategiska beslut kommer att vara avgörande för bolagets framtid på börsen.

Börskollen om Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern HM B på Large Cap. Hennes & Mauritz verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 89910 st ägare hos Avanza samt 22224 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Hennes & Mauritz är en detaljhandelskedja som erbjuder ett sortiment av kläder, skor och accessoarer. Inom företagsgruppen finns även varumärken som COS, Monki, Weekday, Cheap Monday och & Other Stories. Numera bedriver företaget också verksamhet inom heminredning genom H&M Home. Företaget är verksamt i alla delar av världen. Det grundades 1947 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Hennes & Mauritz, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hennes & Mauritz

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hennes & Mauritz

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt