Därför storköper svenskarna USA-fonder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Därför storköper svenskarna USA-fonder

Därför

Under juni månad ökade svenska fondsparares intresse för USA och investmentbolag, enligt statistik från Nordnet. Den osäkerhet som präglade de europeiska börserna, särskilt efter att Frankrikes president Emmanuel Macron utlyst nyval, bidrog till denna trend. Samtidigt såldes Kinafonder i stor utsträckning.

  • Fondsparare flyttade kapital till USA-fonder på grund av oro i Europa.
  • Kinafonder och japanska fonder var bland de mest sålda.
  • Fokus låg på techjättar i global- och teknologifonder.

USA-fonder dominerar köplistan

Fondspararna riktade sitt kapital mot USA och investmentbolag under juni månad, vilket framgår av statistik från Nordnet. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, förklarar att oron på de europeiska börserna, särskilt i Frankrike, bidrog till detta skifte.

"Oron på de europeiska börserna bidrog till att fondspararnas USA-fokus intensifierades," säger Frida Bratt i en kommentar. "Fem av de tio mest nettoköpta fonderna hos Nordnet i juni är fonder med stor exponering mot USA. Två av dem är rena USA-fonder, men vi ser också ett stort fokus på global- och teknologifonder. Den gemensamma nämnaren är förstås techjättarna."

Kinafonder och Japanfonder på säljlistan

Under samma period märktes en tydlig avyttring av Kinafonder. Den kinesiska börsen har haft det svårt i år, på grund av svag konjunktur och osäkerheter på fastighetsmarknaden, samt ökad politisk risk. "Spararna överger Kinafonder, men fortsätter däremot att köpa bredare tillväxtmarknadsfonder," säger Frida Bratt.

Även japanska aktier, som tidigare visat stark utveckling, mötte motgångar. "Japanska aktier gick för några månader sedan som tåget, bland annat drivet av inhemska reformer för förbättrad bolagsstyrning, men nu tycks optimismen i Tokyo ha klingat av," tillägger Bratt.

Mest handlade fonderna i juni

Enligt Nordnets statistik var de mest köpta fonderna i juni bland annat Nordnet Sverige Index, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Länsförsäkringar Global Index. På säljlistan fanns Investerum Strategic Value, Nordea Kinafond och Spets A.

Vi på Börskollen följer noga utvecklingen och ser att dessa trender speglar en ökad osäkerhet på de europeiska marknaderna, vilket får svenska fondsparare att söka sig till tryggare alternativ som USA-fonder och globala teknologifonder.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Investment AB Spiltan

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt