Deklaration 2024: Alla viktiga datum och allt du behöver veta
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Deklaration 2024: Alla viktiga datum och allt du behöver veta

Deklaration

Årets deklaration närmar sig med stormsteg. Från digital brevlåda till skatteåterbäring, här är en omfattande guide till allt du behöver veta inför deklarationen 2024.

  • Deklarationen kommer tidigare till de som har en digital brevlåda.
  • Deklarationen ska godkännas digitalt senast den 3 april för att få skatteåterbäring i april.
  • Skatteåterbäringen för de flesta förväntas anlända före midsommar.

För de som har eller införskaffar en digital brevlåda senast den 3 mars i år, kommer deklarationen mellan den 4 och 8 mars, vilket är tidigare än om man får den via klassisk post. Detta gör det lättare att planera sin ekonomi inför året, enligt Alem Resulovic från Skatteverket.

Inloggning och digital deklaration

Strax efter det digitala utskicket kan de som får sin deklaration via post logga in på Skatteverkets webbplats och se sin deklaration som pdf. Tjänsten för att deklarera öppnar den 19 mars och nästan alla kan logga in för att deklarera på Skatteverket.se, förutom de som saknar bank-id. De kommer att behöva vänta på pappersdeklarationen som kommer med posten mellan 15 mars och 15 april skriver Aftonbladet.

Sista datum och skatteåterbäring

Det är viktigt att notera att för att få skatteåterbäring i april, måste deklarationen godkännas digitalt senast den 3 april utan några ändringar eller tillägg. Sista dagen för att lämna en digital deklaration för att kunna få skatteåterbäring i april är onsdagen den 3 april 2024.

Slutdatumet för att lämna deklaration för inkomståret 2023 är torsdagen den 2 maj 2024. Om du har sålt din bostad, värdepapper eller driver ett företag, ska en bilaga lämnas in tillsammans med deklarationen. Den specifika bilagan som ska lämnas framgår av e-tjänsten eller deklarationsblanketten.

Skatteåterbäringen förväntas anlända någon gång mellan den 9 och 12 april för de som har deklarerat digitalt, har angivit sitt bankkonto och inte gjort några tillägg eller ändringar. För de allra flesta kommer dock skatteåterbäringen att anlända någon gång mellan den 4 och 7 juni.

Läs också: Så funkar skattejämkning vid bolån / ränteavdrag

Checklista – Att tänka på med deklarationen 2024

  1. Anmäl ditt bankkonto. För att säkerställa att du mottar din skatteåterbäring så tidigt som möjligt under året är det avgörande att du har registrerat ett bankkonto hos Skatteverket där återbäringen ska insättas.
  2. Granska förifylld information. Det är viktigt att de uppgifter som redan är ifyllda på din skattedeklaration stämmer. Om något inte stämmer bör du omedelbart kontakta den som rapporterat uppgifterna till Skatteverket, vilket vanligtvis är din arbetsgivare. Det är exempelvis essentiellt att uppgifterna stämmer om du har bytt bank.
  3. Införskaffa en digital brevlåda. Att ha en digital brevlåda är kritiskt för att kunna ta emot din deklaration digitalt och därmed få din återbäring snabbare. Du kan skapa en digital brevlåda via Skatteverkets webbplats, där du även kan jämföra olika brevlådors egenskaper.
  4. Se till att utnyttja alla relevanta avdrag. Det finns ett stort antal möjliga avdrag, men att förstå vilka man är berättigad till kan vara komplicerat.

Inkomstdeklaration 2024: Datum att hålla koll på

Datum Kommentar
3 mars Detta är deadline för att skapa en digital brevlåda om man önskar motta sin deklaration elektroniskt. Efter detta datum, eller om man väljer att inte skaffa en digital brevlåda, blir man tvungen att vänta på den tryckta versionen.
4–8 mars Elektroniska deklarationer distribueras till de som registrerade en digital brevlåda före den 3 mars.
15 mars–15 april Perioden då tryckta deklarationer distribueras.
19 mars Startdatum för när deklarationen blir tillgänglig på Skatteverkets hemsida och i deras app.
3 april Deadline för att lämna in deklarationen elektroniskt om man vill ha möjlighet till skatteåterbäring kort efter påsk.
9–12 april Utbetalning av skatteåterbäring för dem som godkänt sin deklaration elektroniskt senast den 3 april utan att göra ändringar.
2 maj Sista inlämningsdag för inkomstdeklarationen för år 2023. Skatteverket ska ha mottagit deklarationen senast denna dag vid midnatt.
4–7 juni Utbetalningsperiod för skatteåterbäring till de som inte fick den i april.
12 september Deadline för inbetalning av eventuell restskatt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Strax

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Strax

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt