Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

6 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Jämkning

Jämkning 2023 – Så funkar skattejämkning vid bolån / ränteavdrag, som ungdom eller pensionär

Sidans innehåll

Skattejämkning är ett ämne som ofta anses vara komplicerat och därav undviks av många. Men vi lever i en tid där räntekostnaderna för bolån snabbt har ökat. Därför är det nu mer aktuellt än någonsin att ha koll på hur du kan jämka.

Husägare som betalar av bolån är en kategori personer som bör sätta sig in i jämkning. En annan är ungdomar som börjat arbeta deltid, och en tredje är pensionärer med varierande inkomst. Om du tillhör någon av dessa kategorier bör du läsa vidare för att lära dig mer om skattejämkning!

Vad är skattejämkning? Betala rätt skatt från början

Skattejämkning är en process som kan framstå som byråkratisk och krånglig. Men när du bryter ner den är det hela faktiskt ganska enkelt. Jämkning innebär att du justerar din preliminära skatt så att den bättre matchar din verkliga inkomst minus eventuella avdrag. Det handlar med andra ord om att finjustera den summa pengar som dras från din lön varje månad. Syftet med detta är att säkerställa att du betalar rätt skatt – inte för mycket och inte för lite.

Ponera till exempel att du har höga räntekostnader för ditt bolån. Då kan det vara klokt att jämka skatten för att fortare får tillbaka ditt ränteavdrag. På så vis undviker du att betala in för mycket skatt varje månad och får mer pengar över till andra utgifter. Detta är särskilt relevant om du har flera arbetsgivare, eftersom risken för att betala för mycket skatt ökar i ett sådant fall.

Men skattejämkning är inte bara för dem med bolån eller flera arbetsgivare. Du kan också ansöka om jämkning om du är ung och har en låg årsinkomst, eller är pensionär och har en varierande inkomst. Jämkningen kan leda till att du betalar mindre skatt under året, eller i vissa fall ingen skatt alls. Därför är det viktigt att skicka in en ny ansökan om dina ekonomiska förhållanden skulle ändras. Genom att göra detta kan du säkerställa att du alltid betalar rätt mängd skatt.

Skattejämkning bolån – därför är det högaktuellt nu

I en tid där räntekostnaderna för bolån ökar ställer sig många frågan; “ska jag jämka?”. Du kan vilja överväga att jämka din skatt av flera olika skäl – ränteavdrag för bolån är ett av dessa. En skattejämkning kan vara aktuell för dig av flera skäl:

 • På grund av ökade räntekostnader. För det första har räntekostnaderna för bolån ökat under de senaste åren. Detta gör att många betalar betydligt mer i ränta varje månad nu än tidigare. Genom en jämkning av ränteavdraget kan du få tillbaka en del av dessa kostnader snabbare jämfört med att vänta till nästa deklaration.
 • På grund av förändrade ekonomiska förutsättningar. Ett annat vanligt skäl är att din ekonomiska situation har ändrats under året. Detta kan bero på en löneförhöjning, nya avdragsgilla kostnader eller andra ekonomiska förändringar som gör att den preliminära skatten inte längre stämmer. I dessa fall kan det vara värt att lämna in en ny ansökan och justera din skatt.
 • För att förbättra din likviditet. Dessutom kan en skattejämkning förbättra din likviditet genom att du snabbare får tillgång till pengarna. Istället för att betala in mer skatt varje månad än nödvändigt kan du göra en jämkning. Genom att jämka får du behålla mer av dina pengar. Detta kan vara en lättnad i din ekonomi, särskilt om du har flera arbetsgivare och därför riskerar att betala för mycket i skatt.

Tips: Har du lägsta möjliga bolåneräntan december 2023?

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Fördjupning: Läs mer i vår stora guide till Bästa bolånet.

Så kan du ansöka om jämkning hos Skatteverket

Har du bestämt dig för att ansöka om skattejämkning? Då är nästa steg i processen att faktiskt lämna in din ansökan om att jämka skatt. Hur denna process går till kan variera något beroende på din specifika situation, men dessa är de grundläggande åtgärderna att vidta:

 1. Samla in information. Först och främst behöver du samla in all nödvändig information som rör din inkomst och dina eventuella avdrag. Det kan röra sig om lönespecifikationer, uppgifter om eventuella andra inkomster samt information om avdragsgilla kostnader såsom räntekostnader för bolån.
 2. Besök Skatteverkets webbplats. Gå sedan till Skatteverkets webbplats – där hittar du e-tjänsten Jämkning. Det är även möjligt att ladda ner en pappersblankett om du föredrar det.
 3. Fyll i och skicka in din ansökan. Fyll i alla nödvändiga fält i ansökningsformuläret eller på blanketten och dubbelkolla att all information är korrekt. Skicka in din ansökan och invänta beslutet från Skatteverket.
 4. Besked och justeringar. Om din ansökan godkänns kommer din nya preliminära skatt att börja gälla inom några veckor. Om dina avdrag ändras eller om du får ny information som påverkar din inkomst bör du snarast möjligt lämna in en ny ansökan.

Fler tips: Läs gärna våra guider om Bästa spartipsen och Tjäna extra pengar online/hemifrån.

Skattejämkning för specifika grupper

Nedan kan du läsa mer om skattejämkning och bolån samt jämkning för andra specifika grupper.

Skattejämkning bolån

Som vi redan har nämnt kan det vara särskilt aktuellt med skattejämkning för bolån. Dessa är några tips och tricks som kan vara användbara när du vill jämka skatten på grund av ökade ränteavdrag för bolånet:

 • Håll dig uppdaterad om räntenivån. Bolåneräntorna kan ändras och du bör därför hålla dig uppdaterad om den aktuella nivån. Detta för att säkerställa att du inte betalar för mycket eller för lite i skatt. Om räntenivån ändras signifikant kan det vara läge att justera din jämkning.
 • Ha ett helhetsperspektiv. Har du fler än ett bolån, eller andra typer av lån med ränteavdrag? Se då till att även inkludera dessa i din ansökan för att maximera avdragen.
 • Använd Skatteverkets kalkylator. Skatteverket har en kalkylator på sin webbplats som gör det enkelt att räkna ut din skatt. Genom att använda den kan du dubbelkolla att dina egna beräkningar kring förväntad återbäring eller kvarskatt är korrekta.
 • Se över dina avdrag. Utöver ränteavdraget finns det även andra avdrag som du kan ha rätt till. Två exempel är resekostnader till och från jobbet samt energieffektivisering av din bostad. Inkludera dessa i din jämkning för att säkerställa att du betalar rätt skatt.
 • Undvik kvarskatt. Vet du med dig att du brukar få kvarskatt att betala? Då kan det vara smart att justera din jämkning så att du betalar en aning mer i skatt varje månad och undviker detta.
 • Läs igenom beslutet. När du får beslutet om jämkning från Skatteverket bör du läsa igenom det noggrant för att se till att allt ställer. Om något skulle vara fel bör du omedelbart ta kontakt med myndigheten för att korrigera det.

Skattejämkning ungdom

Många unga arbetar endast under sommarmånaderna och har därmed en ojämn inkomst under året. För ungdomar som tjänar en begränsad årslön kan det vara värt att jämka. Till exempel finns det en skattefri inkomst (beloppet varierar lite grann från år till år). Om du tjänar upp till detta belopp behöver du inte betala skatt. Därför kan det vara en bra idé att ansöka om skattejämkning som ungdom, så att man inte betalar mer än nödvändigt i skatt.

Skattejämkning pensionär

Pensionärer har ofta en annan skattesats än yrkesverksamma, och därför kan det vara värdefullt att jämka skatten. Till exempel bör du vanligtvis ansöka om skattejämkning om du nyligen har gått i pension. Ett annat exempel då en jämkning kan vara aktuell är om du börjar ta ut pension samtidigt som du arbetar. Det kan vara viktigt att jämka för att anpassa skatten till din nya ekonomiska situation i dessa och andra, liknande fall.

Viktiga datum för dig som vill jämka din skatt

När det är aktuellt för dig att ansöka om en skattejämkning finns det vissa datum som är viktiga att känna till:

 • 19 november: Du ska ansöka om jämkning senast den 19 november för att din ansökan ska hinna behandlas i tid.
 • Årsskiftet: Om du inte har ansökt om skattejämkning innan det nya året börjar kommer du att fortsätta betala skatt enligt den gamla skattetabellen.
 • Deklarationen: Om du inte har jämkat din skatt under året får du i samband med deklarationen reda på om du ska betala restskatt eller får skatteåterbäring.

FAQ – Vanliga frågor om jämkning

Vad innebär skattejämkning?

Skattejämkning innebär att du justerar den preliminära skatt som dras varje månad. Detta görs för att den bättre ska matcha den faktiska skatt du kommer att behöva betala för hela året. Du gör detta genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket.

Varför är skattejämkning högaktuellt just nu?

Skattejämkning har blivit allt mer aktuellt nu på grund av de ökade räntekostnaderna för bolån. Många vill få tillbaka sitt ränteavdrag oftare än enbart i samband med deklarationen och återbäringen. Därför är jämkning särskilt attraktivt just nu.

Hur gör jag för att ansöka om jämkning?

För att ansöka om jämkning behöver du fylla i en blankett från Skatteverket. Du kan antingen ladda ner den från deras webbplats och skicka in den fysiskt eller fylla i den digitalt via deras e-tjänst.

Hur fungerar skattejämkning i samband med bolån?

Om du har ett bolån och vill jämka på grund av ränteavdrag kan du minska den skatt som du betalar varje månad. Genom att göra detta får du mer pengar över och kan enklare amortera på bolånet.

När börjar jämkningen av ränteavdraget att gälla?

Från det att din ansökan om jämkning har blivit godkänd av Skatteverket brukar det ta ett par veckor innan jämkningen börjar gälla.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 15 november 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.