Det avgör din ekonomi 2024
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Det avgör din ekonomi 2024

Det

En ekonomisk ljusning är på väg, men bara för vissa. – Det finns en ökad positivism. Så länge du får behålla jobbet, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. 2024 är här och det kan vara goda nyheter för pensionärer.

2024 är här och det kan vara goda nyheter för pensionärer. I alla fall enligt Swedbanks rapport för hushållens ekonomi.

– Vissa pensionärshushåll är vinnare, säger Arturo Arques.

Han poängterar dock att det rör sig om en grupp som generellt inte har någon hög inkomst och att höjningen i rena kronor inte är speciellt stor. För den som får garantipension kan det bli lite drygt 300 kronor extra per månad.

Vilka är förlorarna då?

– Förenklat kan man säga att det är barnfamiljer och arbetslösa. Det är ofta de som har störst andel av sina utgifter på saker som boende, mat och transport – tre saker som blivit dyrare.

Ljusare framåt?

Enligt Arques går det egentligen inte att dra några större slutsatser för hela befolkningen för 2024, eftersom det är en så heterogen grupp.

– Men om man ska säga något generellt så är det ändå en ökad positivism. Så länge som du får behålla jobbet.

I Swedbanks räkneexempel i rapporten får "tvåbarnsfamilj i villa" cirka 1 500 kr mindre att röra sig med per månad under 2024. För den arbetslöse är siffran nästan 800 kr mindre. En "student i studentbostad" får drygt 300 kr mer i månaden, "ensamstående förälder i hyreslägenhet" får i stort sett ingen förändring.

– Alla hushåll är såklart unika. Men grovt förenklat kan man säga att vi i Sverige har omkring 20 procent som lever med små eller inga marginaler, och upp till 15 procent som lever med mycket goda marginaler. Det är för de övriga, den breda medelklassen, som det blivit tuffare, säger Arques.

Viktig faktor

Sjunkande räntor och senare på året högre löner ger ändå möjlighet för fler att på individuell nivå få en bättre ekonomi 2024 än 2023. Jobbet är dock långt ifrån enda faktorn för hur månadsbudgeten förändras.

– För många trumfar familjesituationen, alltså var och med vem du bor med, den eventuella löneökningen.

Arques råder den ekonomiskt nervöse att skaffa sig koll.

– Gör en budget, det är första steget.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.