Det kan Akelius göra med Academedia
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Det kan Akelius göra med Academedia

Det

Att skippa aktieutdelningen och investera i verksamheten kan vara ett smart drag. Det kan öka värdet på privata skolkoncernen Academedia, enligt Aktiespararna.

Sedan mångmiljardären Roger Akelius, 79, häromdagen köpt en fjärdedel av aktierna i Academedia har spekulationerna gått höga. Vad vill han?

Själv har han i tidningsintervjuer sagt att han vill slopa aktieutdelningen och satsa hårt på en bättre skola. Det har tolkats som att han har ett eget privat intresse av hur svensk skola bör bedrivas, närmast filantropiska idéer.

– Om det är så, ska Academedia inte vara på börsen. Då borde han lägga bud på hela bolaget, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Men han tror inte det är huvudspåret. Och att slopa aktieutdelningen till ägarna, vilket antas vara det huvudsakliga skälet till att aktiekursen dök efter att affären blev offentlig, behöver inte automatiskt vara dåligt, tvärtom:

– Det största värdet för bolaget kan vara att återinvestera pengarna i verksamheten, genom att investera i bättre produkter och tjänster, säger Joacim Olsson.

Han ser också ytterligare en aspekt på Roger Akelius intåg i skolvärlden. Det finns alltid en politisk risk i att investera i privata välfärdsbolag, något som brukar bli extra tydligt vid valår. Fastighetsmiljardärens möjliga ambitioner att tvätta bort det privata kapitalets risiga rykte från välfärden kan dämpa den risken.

Men det är oklart vad han egentligen vill:

– Han bör kommunicera sina tankar tydligare, efterfrågar Joacim Olsson.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AcadeMedia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt