Detta vet vi om Akelius intåg i Academedia
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Detta vet vi om Akelius intåg i Academedia

Detta

Miljardären och fastighetsmogulen Roger Akelius ska bli storägare i friskolekoncernen Academedia. Men vad vill han? Och vad innebär köpet för sparare och elever? Här är vad vi vet hittills.

Vad har hänt?

I tisdags kväll kom beskedet att Roger Akelius köper Mellby Gårds andel i friskolekoncernen Academedia. I och med det blir Akelius huvudägare med 24,4 procent av aktierna som köptes för 1,7 miljarder. Ägarprövningar av bland annat Skolinspektionen ska göras innan affären godkänns. Det väntas bli klart innan sommaren.

.

Vem är Roger Akelius?

Roger Akelius är en fastighetsmiljardär som bland annat förvaltar tusentals hyresrätter i Europa och Nordamerika. På 1980-talet startade han också ett försäkringsbolag på Cypern där svenskar kunde placera pengar skattefritt. Hans förmögenhet ligger på 100 miljarder och av dem ligger 95 miljarder i två välgörenhetsstiftelser, enligt Dagens Industri. Akelius stiftelser har skänkt miljarder till välgörenhet och är till exempel världens största givare till SOS Barnbyar.

.

Varför har Akelius köpt in sig i Academedia?

Roger Akelius säger sig vilja förändra skolan i grunden och förbättra den. Han vill också initialt ta bort utdelningen i bolaget.

“Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”, skriver han i ett mejl till Dagens Industri.

Han vill också att Academedia ska få tillåtelse att ta betalt av föräldrar för att deras barn ska gå i deras skolor – för att så småningom kunna tjäna pengar.

.

Vad har det fått för reaktioner?

Academedias aktie störtdök och var som mest nere på minus 15 procent efter beskedet. Den fortsatte ned något under torsdag förmiddag.

Idén att skolpengen görs om och att föräldrar ska kunna betala för att ha sina barn på friskolor avfärdas av såväl Friskolornas riksförbund, som Socialdemokraterna och skolminister Lotta Edholm (L).

"Det är helt fel väg att gå", skriver hon i en kommentar till TT.

.

Vad betyder det här för Academedia?

Akelius får två platser i styrelsen och stort inflytande i koncernen med dess 800 friskolor. Ledamöterna väljs på en extra bolagsstämma om två månader.

Styrelsen består i dag av sju ordinarie ledamöter samt två arbetstagarledamöter och två arbetstagarsuppleanter.

Hur de andra ägarna ställer sig till Akelius krav och om han, med sitt ägande på nästan en fjärdedel av aktierna, får igenom dem återstår att se.

Källa: Anna Hansson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AcadeMedia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt