Trump – en mardröm för Scania
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Trump – en mardröm för Scania

Trump

En ny presidentperiod med Donald Trump och hans handelspolitik, oroar Scanias vd. — Det är klart att vi är oroliga för det.

Presidentvalet i USA kommer allt närmare, nu med så kallad "Super Tuesday" där primärval hålls i 15 delstater. Allt talar för att Donald Trump kommer att säkra Republikanernas nominering och bli partiets presidentkandidat i höst.

Hans politik med skärpta handelstullar mot såväl EU som Kina skakade om och skapade ett helt annat handelsklimat globalt i samband med hans senaste presidentsejour. Farhågor finns nu för en repris med flera handelstullar, enligt Christian Levin:

– Det är klart att vi är oroliga för det. Det är lustigt nog även vad alla amerikanska företagsledare säger, som jag möter. De vill inte se den typen av politik.

Tappat flera marknader

Han påpekar att man sedan tidigare tappat den ryska marknaden efter kriget i Ukraina och marknaden i Iran är numera stängd.

— Vi ser att de geopolitiska svårigheterna gör att möjligheten att växa blir mer och mer begränsad. Då är det jätteviktigt att de här stora demokratierna utvecklas i frihandelsvänlig riktning och det ser man tyvärr inte överallt.

Så för frihandeln vore det bättre med Biden än Trump?

— Det är en helt personlig uppfattning men absolut.

Levin poängterar att den amerikanska marknaden är liten för Scanias del, och förra perioden med Trump som president påverkade bolaget endast på marginalen, men:

— Konsekvensen i form av handelskrig med Kina, diskussioner med latinamerikanska frihandelsblock har inte varit bra för oss. Vi vill ha mera frihandel och lägre tullar, inte högre. Ett svenskt bolag som är beroende av export måste kämpa för det.

Kraftigt vinstlyft

Utöver huvudvärken med Trump är däremot det mesta ljust för Scania. Bolaget levererar ett kraftigt vinstlyft och målet är att ta ytterligare marknadsandelar.

Detta ska dock inte ske genom att sänka priserna.

– Det är en väldigt farlig strategi att sänka priserna när volymerna går ner. Det är en väldigt dålig kombination. Så att Scania skulle hamna i den fällan, det kommer bara inte att hända, säger han.

Fakta: Scanias kvartalssiffror

Lastbilstillverkaren Scania redovisar ett vinstlyft till 7,4 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2023. Under motsvarade kvartal ett år tidigare låg vinsten på 5,3 miljarder.

Leveransvolymen under kvartalet ökade med åtta procent till nästan 29 000 fordon men orderingången föll fem procent till 22 299 fordon.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Traton

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Traton

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt