ECB sänker räntan – första gången sedan 2019
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

ECB sänker räntan – första gången sedan 2019

ECB

Europeiska centralbanken (ECB) tar rygg på Riksbanken och sänker sina styrräntor med 0,25 procentenheter. Samtidigt höjer de inflationsprognosen till och med 2025. Beslutet innebär att den så kallade insättningsräntan landar på 3,75 procent.

Beslutet innebär att den så kallade insättningsräntan landar på 3,75 procent.

I samband med räntebeskedet uppdaterade ECB sina prognoser. De tror nu på en något högre inflation under 2024 och 2025, jämfört med tidigare beräkningar. Men det är inget att ligga sömnlös över, enligt SEB-ekonomen Marcus Widén.

– Inflationstrycket har varit lite högre i början av året så det är egentligen en revidering av det. Det är inte på grund av att man ser en högre inflation när man tittar framåt.

Går före USA

Räntebeskedet markerar första gången sedan 2019 som ECB väljer att sänka räntan och första gången någonsin som man går före USA:s centralbank med att inleda en cykel av penningpolitisk lättnad.

– Är vi på väg mot en lättnadsfas? Det finns en stor chans för det. Vi tar beslut på basis av vår tro att vi är på väg dit. Men framöver kommer vi konstant behöva data som bekräftar att inflationen är på väg neråt, säger ECB-chefen Christine Lagarde.

Hon understryker att ECB "inte har bestämt sig i förväg" gällande kommande räntebeslut och att penningpolitiken kommer att vara restriktiv "så länge det krävs" för att hålla inflationen i schack.

"Början på mildringsfas"

Trots ECB:s försiktiga framtoning tror Marcus Widén att detta blir början på en rad räntesänkningar, om än i sakta mak.

– Styrräntan är fortfarande ganska åtstramande även om man skulle sänka ett par gånger till. Med att inflationstakten kommer ner är det rimligt att tänka sig att räntenivån också ska komma ner under det närmaste året för att inte strama åt ekonomin allt för mycket, säger Marcus Widén.

– Det är början på en mildringsfas.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt