Embracer delas upp i tre – "synergieffekterna av ett stort bolag inte där"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Embracer delas upp i tre – "synergieffekterna av ett stort bolag inte där"

Embracer

Gamingbolaget Embracer planerar att dela upp sin verksamhet i tre fristående noterade bolag, det framgår av ett pressmeddelande. De nya bolagen kommer att vara Asmodee Group, Coffee Stain & Friends och Middle-earth Enterprises & Friends. Det är också planerat att de två första bolagen kommer att noteras i Stockholm efter att aktier har delats ut till aktieägarna.

  • Embracer kommer att dela upp sin verksamhet i tre fristående noterade bolag: Asmodee Group, Coffee Stain & Friends och Middle-earth Enterprises & Friends.
  • De två första bolagen förväntas noteras i Stockholm inom de kommande två åren.
  • Asmodee Group har ingått ett finansieringsavtal på 900 miljoner euro för att minska den finansiella risken i återstående Embracer Group.

Denna uppdelning stöds av aktieägare som innehar mer än 50 procent av kapitalet och rösterna i Embracer. Största aktieägaren Lars Wingefors AB avser att förbli en långsiktig, aktiv och engagerad ägare i alla tre enheterna.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Verksamheternas fokus

Asmodee Group kommer att vara en förläggare och distributör av brädspel, medan Coffee Stain & Friends kommer att vara ett mångsidigt spelbolag med fokus på indie- och A/AA-premium- och free-to-play-spel för PC, konsol och mobil. Middle-earth Enterprises & Friends kommer att utveckla AAA-spel och förläggarverksamhet för PC och konsol och kommer även att vara förvaltaren av Sagan om ringen och Tomb Raider.

"Denna transformation är ett viktigt steg för att frigöra aktieägarvärde. Med den nya strukturen kommer de tre enheterna att kunna fokusera på sina kärnstrategier och styrkor samt ge mer differentierade och tydliga equity stories, till både befintliga och nya aktieägare", säger Kicki Wallje-Lund, styrelseordförande i Embracer.

Asmodee knoppas av för tillväxt

Brädspelsaktören Asmodee kommer genom att knoppas av skapa bättre förutsättningar för tillväxt genom strategiska förvärv. Wingefors påpekade att företagets ambition är att behålla huvudkontoret i Karlstad, under förutsättning att de kan hitta tillräckligt med personal. Han betonade också att verksamheten är global.

Förändrad uppfattning om företagets struktur

Wingefors har tidigare uttryckt att han trodde på synergierna i ett sammanhållet Embracer. Men hans syn på detta har förändrats. Han menar nu att diversifierade företagsgrupper, som Embracer, kan förbättra sina framgångschanser genom att anta ett mer agilt och snabbrörligt förhållningssätt, och fokusera på väl avgränsade kärnsegment av marknaden skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Finansieringsavtal och minskad skuldsättning

Embracer meddelade också ett finansieringsavtal för Asmodee om 900 miljoner euro, motsvarande cirka 10,5 miljarder kronor. Wingefors uppgav vid presentationen som hölls idag måndag vid 09:00 att Embracer kommer att fortsätta att minska koncernens skuldsättning.

Wingefors roll i de nya bolagen

Wingefors har meddelat att han avser att förbli storägare i de tre nya bolagen. Däremot har han ännu inte avslöjat om han planerar att vara VD i något av de nya bolagen.

Vi på Börskollen kommer att noga följa utvecklingen och hålla er uppdaterade med de senaste nyheterna kring Embracers uppdelning.

Lars Wingefors VD. Foto: Pressbild

Börskollen om Embracer

Embracer är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern EMBRAC B på Large Cap. Embracer verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 93416 st ägare hos Avanza samt 14459 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Embracer Group förvärvar, utvecklar och förlägger PC- och konsolspel för den globala spelmarknaden. Bolaget har en bred spelportfölj med ett hundratal egna varumärken, såsom Saints Row, Goat Simulator, Dead Island och Darksiders. Koncernen har huvudkontor i Karlstad och global närvaro genom de operativa koncernerna Deep Silver/Koch Media, THQ Nordic och Coffee Stain. Produktutveckling sker genom ett flertal spelutvecklingsstudios samt genom kontrakterade utvecklare på den globala marknaden.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Embracer, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Embracer

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Embracer

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt