Embracer rusar på börsen efter miljardaffär
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Embracer rusar på börsen efter miljardaffär

Embracer

Aktien i Embracer skjuter i höjden efter en uppgörelse om att sälja Gearbox Entertainment för motsvarande 4,9 miljarder kronor. När börsen stängde hade börsvärdet på den Karlstadsbaserade spelkoncernen ökat med drygt 14 procent.

Motpart i affären är Take-Two Interactive Software.

När Embracer köpte Gearbox Entertainment 2021 beskrev vd Lars Wingefors det som en "av de mest kreativa och värdefulla oberoende utvecklarna" i världen.

"Dagens offentliggörande är resultatet av den sista strukturerade avyttringsprocessen och är ett viktigt steg i att transformera Embracer in i framtiden med betydligt lägre nettoskuld och förbättrat fritt kassaflöde", säger vd Lars Wingefors, medgrundare till bolaget, i ett pressmeddelande.

Med kurslyftet i handeln på skärtorsdagen har Embracers ägare fått lite plåster på såren. Kursraset hittills i år har reducerats till 15 procent och nedgången sedan slutet av mars 2023 har minskat till 52 procent.

Gearbox ligger bakom den lättsamma skjutarserien "Borderlands" och andravärldskrigsserien "Brothers in arms", och uppges för närvarande arbeta på sex titlar. "Borderlands" har också blivit en film, som går upp på biografer i sommar.

Presenterades som miljardaffär

När Embracer tillkännagav köpet av Texasbaserade Gearbox med 550 anställda för drygt tre år sedan beskrevs det i branschpress som den svenska speljättens "mest betydande uppköp hittills".

"Gearbox är utan tvekan en av de mest kreativa och värdefulla oberoende utvecklarna i världen", sade Wingefors då.

Prislappen var 363 miljoner dollar, varav 175 miljoner i Embraceraktier, men med potential på ytterligare drygt en miljard dollar om vissa försäljningsmål nåddes under en sexårsperiod.

Varsel och skrotningar

Det har ryktats sedan i höstas om att Embracer skulle göra sig av med Gearbox, i bolagets omfattande omstrukturerings- och besparingsprocess som inneburit att studior stängts, spel lagts ned och att anställda fått gå.

Under andra halvåret i fjol minskades antalet anställda med 1 400, motsvarande ungefär 8 procent av företagets personal globalt. Under samma period skrotade man 29 speltitlar.

I februari sålde Embracer det amerikanska dotterbolaget Saber för motsvarande 5,2 miljarder kronor.

Källa: Lars Larsson/TT, Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Embracer

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt